Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hlavní cenu Sportfilmu získal Ondříčkův Zátopek. Bodoval i film o Janu Kollerovi

Liberecký festival sportovních filmů Sportfilm na středečním galavečeru rozdal ceny vítězným snímkům, porota vybírala z 323 filmů z 68 zemí světa. Hlavní cenu získal film Davida Ondříčka Zátopek o světové běžecké legendě. Ocenění má i Příběh obyčejného kluka a fotbalistovi Janu Kollerovi. Na 25. ročníku festivalu se také předávala nová cena pro sportovce, kteří se prezentují i silnými morálními zásadami. Paprskek odvahy a naděje Věry Čáslavské si jako první převzal dvojnásobný olympijský vítěz judista Lukáš Krpálek.

Festival se v Liberci koná od 4. do 8. října, na programu jsou projekce a besedy v kině Varšava, ale i doprovodný program. Proběhla konference na téma duševního zdraví sportovců, součástí byl i studentský TUL fest, na kterém vystoupil liberecký rapper Paulie Garand. Ve středu večer pak proběhl galavečer v aule budovy G Technické univerzity v Liberci.

Před radnicí je stále k vidění výstava velkoformátových fotografií Olympijský Peking, běžce zaujal festivalový běh krytem a o víkendu se také pojede ČT Author Cup.

Festivalová porota vybírala z celkem 323 snímků z 68 zemí světa, kromě těch evropských i z Blízkého východu nebo Brazílie. „Těší mě, že porota pracuje jako tým, že se ohnivě diskutuje i o maličkostech. To umožňuje aplikace FilmFreeway, kde se každý člen poroty může seznámit s výběrem už před oficiálním zasedáním,“ říká ředitelka festivalu Renata Balašová.

Beseda a promítání filmu o Janu Kollerovi

Filmy letos soutěžily v pěti kategoriích Olympijské ideje, Dokumenty, Sportovní osobnosti, Hrané filmy a seriály a Metodika a vzdělávání. Vítězné filmy pak mohou zabojovat v mezinárodním finále na festivalu v italském Miláně. Přímou nominaci na festival získaly dva snímky – Zátopek a Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.

„Při výběru nejlepších filmů porota hodnotí především téma, srozumitelnost hlavní myšlenky autorů. Pochopitelně jde i o jeho zpracování, ale sebekrásnější obal bez obsahu nemá valnou cenu a na Sportfilmu Liberec nemůže uspět,“ dodal člen poroty Jakub Bažant.

Festival v Liberci pokračuje až do soboty v kině Varšava. V pátek se fanoušci filmů mohou těšit na projekci Posledního závodu o příběhu Hanče, Vrbaty a Ratha a v sobotu pak na vítězného Zátopka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sportfilm Liberec

Štítky sportfilm, festival, filmy, Liberec, Zátopek, galavečer, film, Jan Koller, Věra Čáslavská, Lukáš Krpálek, David Ondříček, olympijské hry, Varšava, Paulie Garand, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu Sportfilmu získal Ondříčkův Zátopek. Bodoval i film o Janu Kollerovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.