Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úspěch libereckého divadla. Herečka Korytářová má Thálii za Buriana

Liberecké divadlo se raduje z ocenění pro herečku Veroniku Korytářovou. Členka činohry získala Thálii za nejlepší ženský výkon za představení Burian o životě libereckého rodáka Vlasty Buriana. Thálii získal také hostující sólista opery Martin Bárta za roli Jaga v klasické Verdiho opeře Otello.

Veronika Korytářová je dlouholetou členkou činoherního souboru DFXŠ, vytvořila řadu ikonických rolí, jakými byly například Margareta v Kočce na rozpálené plechové střeše nebo Mefistofeles ve Faustovi. Thálii získala za ztvárnění Vlasty Buriana ve hře Burian. „Přijde mi úsměvné, že já, veskrze nevtipný člověk, jsem získala ocenění za ztvárnění života krále komiků,“ okomentovala Veronika Korytářová.

Za roli Buriana obdržela na začátku tohoto roku nominaci na Cenu divadelní kritiky za rok 2021 v kategorii Ženský herecký výkon roku, a zároveň byl Burian Tomáše Dianišky nominován na Hru roku. „Je skvělé, co Tomáš Dianiška dělá pro české divadlo,“ ocenila herečka.

Divadlo F. X. Šaldy získalo ještě jedno ocenění. Jeden z nejvyhledávanějších a nejúspěšnějších českých barytonistů Martin Bárta se před hostováním v opeře Otello ukázal v titulní roli Nabucca v roce 2015. Jeho začátky na scéně Divadla F. X. Šaldy ovšem spadají do roku 1994, kdy se libereckému publiku představil jako Giorgio Germont v opeře La traviata.

„Moc si ceny vážím. Vždy je pro umělce potěšující, když si jeho snažení všimne nejen publikum, ale i odborné kruhy. Velmi mě to těší,“ neskrýval potěšení Martin Bárta.

Ten je velmi rád, že už se zase může chodit do divadla. „Jsem velmi rád, že zase můžeme hrát před publikem. Čas, kdy jsme nemohli, byl velmi náročný. Divadlo bez publika ničím není. Odezva z plného sálu je něčím, co náš ženě stále vpřed a je motorem naší práce,“ dodal.

Divadlo F. X. Šaldy získalo hned pět nominaci na cenu Thálie. Kromě Korytářové a Bárty to byla Lívia Obručník Vénosová za titulní roli v Čajkovského opeře Jolanta, Rory Ferguson za roli Šér Chána v baletu Mauglí a hostující Titusz Tóbisz za roli Tita v muzikálu Hledá se tenor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DFXŠ

Štítky dfxš, divadlo, liberec, korytářová, burian, Vlasta Burian, Cena Thálie, herec, opera, Martin Bárta, ocenění, Othello, Divadlo F. X. Šaldy, představení, Faust, Tomáš Dianiška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch libereckého divadla. Herečka Korytářová má Thálii za Buriana  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.