Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poutní areál v Horní Polici prochází postupnou obnovou. K založení se váže legenda o sošce Panny Marie

Malá obec Horní Police na Českolipsku ve svém srdci ukrývá skvost v podobě poutního areálu Navštívení Panny Marie, který je národní památkou. Aktuálně skončila druhá etapa jeho obnovy.

Obnova zhruba 17 milionů korun a zaměřená byla především na opravu ambitu, což je polokrytá chodba okolo kostela, řekl administrátor farnosti Stanislav Přibyl.
Při opravě se ukázalo, že zchátralý ambit byl ještě v horším stavu než se myslelo. „Bojovali jsme především s vlhkostí, která tam byla desetiletí neřešená. A samozřejmě jsme narazili, jak to už v takových situacích bývá, na problémy s dřevěnými konstrukcemi. Takže 30 metrů dřevěného, rákosem potaženého a štukovaného stropu jsme museli nechat udělat úplně znovu," uvedl Přibyl.

Další části na obnovu zatím čekají

Výsledkem práce řemeslníků je opravený trojkřídlý ambit zvenčí i zevnitř. Po restaurování je ale jen jedna z jeho šesti kaplí. „Je to dané tím, že ceny restaurátorských a stavebních prací velmi vzrostly, takže nás ještě čeká dalších pět kaplí v budoucnosti, což jsou milionové částky," řekl administrátor farnosti. Zbývající kaple chtějí podle něj restaurovat postupně. „Nehrozí nebezpečí prodlení. Do té stavby neteče, jenom je to ošklivé, protože to není opravené. Budeme se snažit získávat dotace z ministerstva kultury a od Libereckého kraje a budeme přispívat i vlastními silami a částkami," dodal.

Ve druhé etapě obnovy areálu, který patří mezi nejcennější barokní památky v krajině, se zvelebila i část farní zahrady. „Jsou tam haťové záhony, obnovená studna, lavičky k posezení," uvedl Přibyl.

Poutní areál vznikl na místě husity vypáleného gotického kostela. Podle legendy byla v roce 1523 na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie. Vnímaná byla jako nebeský dar a lidé se jí přicházeli poklonit. Dnes je součástí hlavního oltáře a místo, kde byla vylovena z řeky, připomíná mariánský sloup.

Ještě před pár lety byl poutní areál v Horní Polici se zvonicí, kostelem, ambitem, hřbitovem a křížovou cestou v havarijním stavu. S pomocí evropských dotací získaných pro první i druhou etapu se ho podařilo zachránit. V první etapě za více než 100 milionů korun prošel rekonstrukcí kostel, zvonice, věžičky ambitů. V plánu je ještě třetí etapa. Projekt mají podle Přibyla připravený a čekají na vhodný dotační titul. „Rádi bychom se pustili do obnovy fary, což je takový barokní zámeček. Svého času tam bylo pět kněží. Pro ni máme rozpočet na 60 milionů korun," dodal Přibyl.

Administrátora farnosti těší, že díky obnově areál ožil. Odhaduje, že návštěvníků je dvakrát až třikrát více než dřív. Navštěvovanější jsou i bohoslužby, dříve na nich bývalo 20 až 25 věřících, nyní jich je nezřídka i 60 až 70. „Myslím, že obnova splnila svůj účel. Kromě toho, že je to dominanta, krásná stavba, všechno na desetiletí dopředu zabezpečené, tak je to i místo, které žije," řekl Přibyl. Lákadlem jsou podle něj i zrestaurované varhany. „Byly tady koncerty a také jsme zde měli mezinárodní varhaní kurzy. I z tohoto hlediska se stává Horní Police pojmem," dodal.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mariánská Police

Štítky památky, církve, stavby, Horní Police, Panna Marie, Stanislav Přibyl, kostel, okres Česká Lípa, kaple, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní areál v Horní Polici prochází postupnou obnovou. K založení se váže legenda o sošce Panny Marie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.