Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři snímky z libereckého Sportfilmu uspěly na světovém finále sportovních filmů. Ceny mají Zátopek, Poslední závod i Jan Koller

V italském Miláně proběhl mezinárodní festival sportovních filmů 40th Milano International FICTS Fest. Jde vlastně o vyvrcholení světové série festivalů, mezi které patří i liberecký Sportfilm. A právě liberecký festival do Milána poslal tři snímky – Zátopka, Poslední závod a Jan Koller. Všechny tři filmy pak dokázaly uspět a na festivalu získaly ceny. O výsledcích informovali zástupci Sportfilmu v tiskové zprávě.

Porota udělila cenu Mention d’Honeur filmu Zátopek Davida Ondříčka o běžecké legendě Emilu Zátopkovi a také snímku Poslední závod, příběhu Hanče, Vrbaty a Ratha. Zvláštní ocenění Guirlande d’Honeur pak převzal Jan Koller jako sportovní osobnost. Snímek Jan Koller: Příběh obyčejného kluka pak získal cenu kritiků.

„Je to pro mne nové stejně jako natáčení, ze kterého jsem byl na začátku velmi nesvůj. To, že jsem měl doma štáb, mně nakonec posunulo lidsky i pracovně. Na kameru jsem si zvykl a díky tomu teď mohu komentovat fotbal a zůstal jsem u toho, co mám nejraději. Také pro to si této ceny velmi vážím,“ řekl po převzetí ocenění Jan Koller, historicky nejlepší střelec české reprezentace. Koller se nyní dostal do společnosti brazilské fotbalové legendy Pelého, který na festivalu získal stejně ocenění již dříve.

Film o Janu Kollerovi natočil Petr Větrovský. „Chci točit filmy hlavně pro lidi, aby viděli, co všechno třeba musel Honza udělat pro svůj sen. Je to i motivace pro všechny začínající fotbalisty a fotbalistky. Z téhle ceny jsem opravdu dojatý, nečekal jsem, že můžeme uspět na poli světové kinemoatografie," řekl.

Cenu za Poslední závod v Miláně přebírala ředitelka libereckého Sportfilmu Renata Balašová. „Už nominace našich tří vítězných filmů nás potěšila, ale tři ceny si odvážet z Milána, to je prostě sen každého ředitele festivalu. Ocenění předám režisérovi Tomáši Hodanovi a producentovi Ondřej Beránkovi z Punk Filmu. Velký dík a gratulace hlavně patří České televizi jako koproducentovi obou celovečerních filmů,“ uvedla.

V Liberci v říjnu proběhl jubilejní pětadvacátý ročník festivalu Sportfilm. A úspěch v Miláně korunoval snahy o jeho restart. Tři ceny si z Milána odvezl poprvé v historii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sportfilm Liberec

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec, Zátopek, Milán, finále, film, Jan Koller, ocenění, Emil Zátopek, David Ondříček, Poslední závod, Ondřej Beránek, Petr Větrovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři snímky z libereckého Sportfilmu uspěly na světovém finále sportovních filmů. Ceny mají Zátopek, Poslední závod i Jan Koller  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.