Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká galerie už má nového ředitele. Stane se jím japanolog Filip Suchomel

Krajští radní jmenovali nového ředitele Oblastní galerie Liberec. Místo bývalého ředitele Pavla Hlubučka, který rezignoval, zaujme Filip Suchomel. V současné době je v Japonsku, nastoupí v březnu.

Letos v srpnu náhle rezignoval dnes již bývalý ředitel liberecké galerie Pavel Hlubuček. Ve funkci působil dva roky, z toho více než byl rok terčem kritiky některých lidí z odborných kruhů, výtvarníků a příznivců výtvarného umění. Kraj tak vypsal výběrové řízení na nového ředitele, o místo se ucházelo šest zájemců. Do druhého kola postoupili tři uchazeči, kteří odpovídali jak vzděláním, tak i všeobecným rozhledem postu ředitele.

Filip Suchomel je historik umění a japanolog narozený v Praze. Vystudoval obory orientalistika-japanologie a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mimo jiné jako vedoucí asijského oddělení Náprstkova muzea v Praze a byl ředitelem Sbírky asijského umění Národní galerie.

Odbornou komisi jednoznačně přesvědčil japanolog Filip Suchomel. „Pan docent Suchomel se sice věnuje jiné oblasti, než která je typická pro Oblastní galerii v Liberci – je to japanolog, tedy odborník na východní a japonské umění – nicméně vyhodnotili jsme, že má velký přesah mezinárodní a věříme, že právě tento fakt přivede do galerie i mimořádné výstavy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Porota mimo jiné ocenila Suchomelův přístup k otevřenosti galerie veřejnosti a směřování i na vzdělávání žáků a studentů. „Velký akcent kladl na spolupráci s dalšími organizacemi ve městě, a to nejen organizacemi kraje, ale také s univerzitou,“ dodala náměstkyně.

Nový ředitel nastoupí v březnu

Suchomel se ve své odborné práci zaměřuje na výzkum japonského a čínského umění se speciálním zřetelem na otázky kulturní výměny mezi Západem a Východem. Dlouhodobě se věnuje výzkumu sbírek japonského a čínského umění z národních i regionálních muzeí a rovněž z hradních a zámeckých sbírek, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Nový ředitel do své funkce nastoupí 1. března příštího roku, momentálně dlouhodobě pobývá v Japonsku a vrací se v únoru. Pohovor tak proběhl on-line formou. V současné době vede galerii zástupce ředitele Vladislav Mareš.

Komise trvala na pobytu nového ředitele v Liberci. „Galerie potřebuje stabilizovat, byť se pan Mareš ukázal jako velice schopný zástupce. Potřebujeme tady ředitele mít, pan Suchomel s tím automaticky počítá,“ sdělila Vinklátová.

Co se týče regionální scény, nový ředitel se podle Vinklátové orientuje, zná sbírky. „Je to kunsthistorik. Nenajímáme kurátora, ale ředitele, takže jsme posuzovali kunsthistorické postavení i zkušenost v oblasti řízení,“ vysvětlila náměstkyně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, galerie, umění, výtvarné, ředitel, Filip Suchomel, Liberec, Japonsko, Praha, Květa Vinklátová, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Národní galerie v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak to je dobrá prdel. Nemá vnuka nebo tak něco? Nastoupí, až mu bude osmnáct ????. Paní umělkyně Mrázková nebo pan Červený to dělat nechtějí?

Středa, 16. listopadu 2022, 19:04Odpovědět

Liberecká galerie už má nového ředitele. Stane se jím japanolog Filip Suchomel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.