Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec letos podpoří dotacemi kulturní nápady i začínající projekty

Půl milionu korun má město Liberec připravený na podporu kulturních inovací a nápadů a start – upů. Je to vůbec poprvé, kdy zařazuje do dotačního programu takový titul. Jeho smyslem je podpořit nové organizátory a jejich nápady.

„Vůbec poprvé se letos dotační fond pro kulturu a cestovní ruch cíleně zaměří i na podporu kulturních start-upů a kulturních inovací. Až dosud se přitom podpora většinově týkala spíše zavedených a opakujících se projektů, které získávaly i bodové zvýhodnění,“ říká Ivan Langr (Starostové pro LK), náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch. Podpora inovací vychází nejen z projektu Liberec2028, který shromáždil více než 100 nejrůznějších aktivit a nápadů a byl zakončen neúspěšnou kandidaturou vloni.

„Programem chceme například podpořit kulturní a kreativní odvětví, zapojování mladých umělců nebo skupiny, které se zaměřují na handicapované obecenstvo i účinkující,“ popsal Langr. Program ale také podpoří propojení kulturních a sportovních událostí. Počítá i s rozvojem kultury otevřených komunit a akcí sousedského charakteru v jednotlivých částech města.

 „A stavět samozřejmě chceme i na akcích, které se prostřednictvím tak zvaného Open callu 2028 přihlásily k projektu Liberec2028 a byly součástí přihlášky do 1. kola o Evropské hlavní město kultury,“ doplnil náměstek.

Množství peněz, kterými chce Liberec postupně podporovat kulturní aktivity, by se měl v roce 2026 dostat až na dvojnásobnou výši za rok než nyní, tedy na 4 miliony.

Programy z této oblasti jsou již vyhlášeny a zájemci mohou předkládat žádosti o dotace z dílčího fondu Dotačního fondu SML-Fondu kultury a cestovního ruchu pro rok 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Majáles 2017

Štítky Liberec, dotace, projekt, kultura, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec letos podpoří dotacemi kulturní nápady i začínající projekty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.