Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návštěvníci muzea v Turnově se mohou tento rok těšit na poutavější expozice

Obnova expozic v Muzeu Českého ráje v Turnově pokračuje, i proto se mohou v letošním roce těšit návštěvníci na řadu novinek. Kromě obměněných expozic, přibydou i nové. Stále rovněž pokračuje rekonstrukce muzejních objektů.

Návštěvníci se mohou těšit na příjemnější zázemí i výstavy zaměřené zejména na zdejší šperkařskou tradici či šperkařskou školu a prezentaci kolekcí moderního šperku z Mezinárodních šperkařských sympozií, která od roku 1984 pořádá turnovské muzeum. Muzejníci ale nezapomenou ani na historii města a regionu.

„Muzeum Českého ráje pracuje průběžně na svém rozvoji. Probíhá rekonstrukce budovy, sousedící s hlavní budovou muzea a nejrůznější opravy a úpravy. Kolegové z muzea současně pracují na reinstalaci expozic a nových výstavních projektech. Je to lákavý cíl pro návštěvníky Turnova a není divu,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Proměna expozic turnovského muzea začala v roce 2021 a jen tak neskončí. Muzejníci zatím musí odložit zásadnější úpravy, které zahrnují i větší stavební úpravy, kvůli potížím se statikou domu čp. 71. V něm je momentálně umístěna expozice mineralogie.

„Přesto chceme obnovit či přeinstalovat vybrané expozice, které by tak měly odrážet nové trendy v prezentaci kulturního dědictví. Jde ostatně o jeden z úkolů, který bezprostředně vyplývá z Koncepce rozvoje kulturních příspěvkových organizací Libereckého kraje na období 2021–2027, strategického dokumentu Libereckého kraje z roku 2020,“ prohlásil Jan Prostředník, ředitel muzea. 

Na rekonstrukci dvou místností chce muzeum získat peníze z dotačního titulu ministerstva kultury. „Rozdělíme ji do dvou etap. První část expozice Historie kamenářství upravíme svépomocí, a to bez nutné výměny mobiliáře. Vitríny a výstavní panely nově natřeme, exponáty nasvítíme, chybět nebude ani nová úprava výstavních panelů či doplnění prostoru modely,“ doplnil Prostředník.

Svépomocí muzejníci promění i expozici Nejstarší dějiny Českého ráje a horního Pojizeří, a to doplněním o model pravěké dílny na výrobu seker z metabazitu rekonstruovaný podle archeologického výzkumu objektu z mladší doby kamenné v Turnově-Nudvojovicích. Nově bude k vidění i celý technologický postup výroby kamenných seker od suroviny po hotový výrobek.  

Nejvýznamnější zásahy do stálých expozic připravuje turnovské muzeum ve 3. podlaží muzea, kde začala revitalizace vloni instalací monumentálního betlému turnovského malíře Michala Bělohlávka ze 70. let 19. stol. Návštěvníci se dočkají i zbrusu nové expozice věnované historii města i regionu.

Úpravy čekají i expozici o historii horolezectví. V prvé řadě je nutné zamezit tomu, aby do ní i nadále zatékalo. „Srážkovou vodu ze střechy nedokázal kanalizační svod pojmout a přepadávala proto žlabem ze zhruba čtyřmetrové výšky před vchod. Spolu s bahnem z poškozené mlatové cesty vtékala dovnitř,“ popsal ředitel muzea. Prostor mezi západním průčelím expozice Horolezectví a východním průčelím domu číslo 72 se promění v odpočinkovou zónu s venkovním posezením. Odpočinková zóna vznikne i před horním vstupem do expozice.

Pokračovat bude i rekonstrukce víceúčelového domu číslo 72 ve Skálově ulici. V jeho sklepě najde místo expozice Luminiscence, která se tam přesune z nevyhovujících prostor v suterénu domu číslo 70. Jižní polovina domu v 1. podlaží organicky naváže třemi místnostmi na expozici mineralogie umístěnou v hlavní budově muzea v domě číslo 71.

„Severní polovina v 1. podlaží se stane sídlem technických prostor. Ve druhém podlaží vyroste velký multifunkční přednáškový a výstavní sál s technickým zázemím a sociálním zařízením. Přímo na expozici Horolezectví bude stavebně napojen sál věnovaný dílu předního českého fotografa hor a horolezců Viléma Heckela,“ dodal Jan Mikulička z tiskového oddělení Libereckého kraje.

Přístupy do stálých expozic v domě číslo 72 budou bezbariérové s výjimkou suterénních prostor, u kterých s ohledem na památkovou ochranu stavebních konstrukcí nelze bezbariérový přístup vyřešit. Do 3. podlaží v podkroví budou umístěny konzervátorské dílny a jejich sklad, pořádací a karanténní místnost pro oddělení historických sbírek a archivu, sociální zařízení a inspekční pokoj.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky muzeum, dům, rekonstrukce, Turnov, historie, Muzeum Českého ráje v Turnově, Liberecký kraj, horolezectví, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci muzea v Turnově se mohou tento rok těšit na poutavější expozice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.