Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před šedesáti lety vznikla v Liberci Ypsilonka. Naivní to oslaví speciálem

Speciální večer na oslavu šedesáti let vzniku Studia Ypsilon v Liberci přichystali na poslední lednový den v Naivním divadle. Na počest jubilea v úterý 31. ledna sehraje Studio Ypsilon inscenaci Drama v kostce, pokus 2 – Mystérium skutečnosti.

„Už před představením, od 18:45 hodin, čeká diváky krátké Zastavení na výstavě plakátů, které principál Ypsilonky, režisér, herec a výtvarník Jan Schmid, v době libereckého působení legendárního souboru k jednotlivým inscenacím vytvořil,“ zve návštěvníka Jana Pittnerová z Naivního divadla Liberec.

Legendární Ypsilonka, jak se studiu začalo přezdívat, byla založena v roce 1963 v tehdejším Severočeském loutkovém divadle, o šest let později se stal druhým souborem Naivního divadla. Již před vznikem Ypsilonky byl její zakladatel Jan Schmid jako výtvarník a posléze i režisér podepsán pod několika velmi oceňovanými tituly pro děti v tehdy ještě Severočeském loutkovém divadle, konkrétně s inscenacemi Poklad baby Mračenice či Taškáři. Zásadního úspěchu jeho tým ale dosáhl až v tvorbě pro dospělé publikum pod hlavičkou nově utvořeného Studia Ypsilon.

Během své patnáctileté liberecké éry připravila Ypsilonka přes 50 premiér, z nichž lze vyzdvihnout například inscenace Michelangelo Buonarroti, Třináct vůní (z deníku žákyně), O tom jak ona…, Ubu králem, Život a smrt Karla Hynka Máchy.

Svéráznou složkou repertoáru Studia Ypsilon byly improvizované programy, které měly charakter hledání a zkoušení. Diváci je mohou pamatovat pod názvy Takzvaný večer na přidanou a Večery pod lampou.

Od vzniku Ypsilonky až do jejího odchodu do Prahy se mohli liberečtí diváci průběžně setkávat s Jitkou Novákovou, Karlem Novákem, Zuzanou Schmidovou, Janou Synkovou, Luďkem Sobotou, Petrem Popelkou, Janem Valou, Jiřím Wimmrem, Marií Durnovou, Kateřinou Lírovou, Jiřím Lábusem, Václavem Helšusem, Rostislavem Novákem, Bronislavem Poloczkem, Ondřejem Havelkou, samozřejmě i s Janem Schmidem, Miroslavem Kořínkem a řadou dalších herců a hostů. V roce 1978 se Studio Ypsilon přesouvá do Prahy, kde pod vedením Jana Schmida působí dodnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Naivní divadlo Liberec

Štítky Studio Ypsilon, Liberec, Jan Schmid, Naivní divadlo, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před šedesáti lety vznikla v Liberci Ypsilonka. Naivní to oslaví speciálem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.