Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Festival v Turnově bude provázet kampaň zaměřená na hospodářská zvířata

Letošní ročník multižánrového divadelního festivalu Žlutomodrý kocour bude provázet kampaň zaměřená na práva hospodářských zvířat. Na festivalu, který bude v Turnově příští týden od čtvrtka do neděle, se představí kolem 20 amatérských a poloprofesionálních divadel. Přímo do dramaturgie 27. ročníku Žlutomodrého kocoura ale kampaň nazvaná "Já chci také žít" podle ředitele festivalu Mario Kubaše nezasáhne.

„Jediná věc, kde to zazní je slavnostní zahájení, kde to nějakým způsobem bude vidět," řekl Mario Kubaš. Na festivalu se podle něj bude ještě ve smyčce promítat film Svědectví, zaměřený na podmínky, ve kterých žijí hospodářská zvířata.

Podle Kubaše se Žlutomodrý kocour snaží každoročně přijít s nějakou originální kampaní, což ho odlišuje od jiných divadelních festivalů. „My už jsme několik let zamýšleli otevřít to velmi kontroverzní téma v tom, že na něj lidé samozřejmě reagují velmi prudce, a to jsou velkochovy a problematika chovu hospodářských zvířat. Jsme si plně vědomi, jak je to téma citlivé, protože se dotýká velmi osobní až intimní oblasti, a to je to, co vlastně jíme, co máme na talířích, jaký to má dopad na naše zdraví, jaký to má dopad na život zvířat, dopad na naší planetu a tak dále," řekl Kubaš. Tradičně podle něj půjdou příkladem a i letos se bude na festivalu nabízet jen vegetariánské stravování.

Po dvou letech ovlivněných koronavirovou pandemii se letos festival vrací k tradičnímu únorovému termínu a zahájení bude opět druhý den jeho konání, tedy v pátek večer. Jeho součástí bude představení Zlý jelen divadla Depresivní děti touží po penězích. „Hodně se o něm hovoří. Je to původní Klicperův text z Národního obrození a tato parta z toho udělala šílenou detektivní surrealistickou komedii á la David Lynch," uvedl Kubaš.

Turnovský festival se dříve jmenoval Modrý kocour. Přízvisko žlutomodrý má od minulého roku na podporu Ukrajiny napadené Ruskem. A zůstane to tak podle Kubaše do doby než konflikt skončí. „Snad příští rok se Žlutomodrý kocour opět stane modrým," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto festival Žlutomodrý kocouor

Štítky ČR, divadlo, festival, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival v Turnově bude provázet kampaň zaměřená na hospodářská zvířata  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.