Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Severočeském muzeu v Liberci má sochař Novák i cípokřídlec a motovidlo

Několikametrové velké motovidlo či cípokřídlec sosákovitý, i tyto nezvyklé objekty sochaře, šperkaře a pedagoga Vratislava Karla Nováka bude vystavovat v hlavním sále Severočeské muzeum v Liberci. Výstavu jeho děl nazvanou Rekonstrukce pořádá muzeum k nedožitým osmdesátinám výtvarníka, který zemřel před devíti lety. Výstava je průřezem jeho tvorby, uvedl za muzeum Luděk Lukuvka. Vernisáž bude ve středu 22. února večer.

Novákova tvorba byla zaměřena na kov a šperk, proslavil se svými kinetickými objekty. Asi nejznámějším jeho dílem je Metronom, který se už více než 30 let tyčí nad Prahou na Letné na místě bývalého Stalinova pomníku. Novákovy objekty jsou ale i v řadě dalších měst. „Třeba i tady v Liberci, ať už je to ucho u školy neslyšících nebo návrh vchodu do Malého divadla," uvedl Luděk Lukuvka.

Výstava v muzeu podle něj umožňuje uvědomit si, jaká byla Novákova tvorba v kontextu s českým uměním druhé poloviny 20. století. „Byl natolik svůj, že není úplně zařaditelný. A tato výstava Rekonstrukce, aspoň pro mě, je důvodem k zamyšlení, co dílo V. K. Nováka znamená teď s odstupem času pro české umění," řekl Lukuvka.

Kurátorkami výstavy, jež potrvá do 4. června, jsou Ludmila Šikolová a Kateřina Nováková. Pro muzejní sál vybraly zejména Novákovy mobilní plastiky, kromě skutečných realizací jsou tam i modely a skici. „Divák tady najde jednak hodně rané objekty z 60. let, jeho absolventské, to jsou ty statické věci uprostřed sálu, tak i ty monstrózní věci jako je třeba motovidlo nebo cípokřídlec. Ten je z roku 1988 a motovidlo tuším z roku 2013," uvedl Lukuvka.

Nezvykle pojmenovaná díla zastupují typické Novákovy objekty, což jsou složité mechanismy, které využívají i pohybu, světla nebo zvuku. „Motovidlo je taková zvláštní věc, kdy se proti sobě točí, kroutí dvě osy a jakoby se prazvláštně motá ten stroj, když se spustí," popsal jedno z nezvyklých děl Lukuvka.

Na výstavě nechybí ani Novákova šperkařská tvorba. Za pozoruhodné považuje Lukuvka i velkoformátové fotografie, na kterých Novák zachytil své malé modely. „Vypadají jako obrovské objekty v krajině a přitom je to foceno ze střechy fary s krajinným pozadím jabloneckého hřebene," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky ČR, muzea, Novák, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Severočeském muzeu v Liberci má sochař Novák i cípokřídlec a motovidlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.