Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majáles se letos přesune do areálu LVT. Na něj naváže dětský den

Liberecký Majáles letos přichystal několik novinek. Tou asi nejzásadnější je stěhování z Vratislavic do areálu LVT. Součástí se nově stane i Souboj škol pro liberecké středoškoláky. Na Majáles, který proběhne v pátek a sobotu 26. a 27. května, pak v areálu naváže také nedělní dětský den, který s organizátory Majálesu pořádá město Liberec.

Areál LVT má dobu největší slávy dlouho za sebou, a i to byl jeden z důvodů, proč sem Majáles přesunout. „Ten areál má obrovskou minulost. Z našeho pohledu je teď trochu zapomenut. Chceme tam lidi vrátit,“ uvedl za pořadatele Marek Ottl. Jemu se k LVT váže i osobní vzpomínka. Ve čtyřech letech si právě tady vyzkoušel dirigování. Jednalo se o dechovku Liberečanku, kterou vedl jeho otec Luboš Ottl. 

Areál je podle něj vybavený vším, co pořadatelé potřebují, což je jedna z dalších výhod. Navíc provozovatel areálu, Technické muzeum Liberec, jim vychází ve všem vstříc. „Jestli má někdo z této akce opravdu největší radost, tak jsme to my. Už když k nám pořadatelé přišli poprvé, byli jsme nadšení. LVT se nabízí jako centrum kulturního dění,“ potvrdil ředitel Technického muzea Jiří Němeček, podle kterého areálu právě podobná velká akce nyní chybí.

Majáles se konal nejprve před radnicí, potom v parku u bazénu, a nakonec ve Vratislavicích. „Přesunuli jsme se od bazénu i z Vratislavic, protože to jsou parky a město i Vratislavice si je udržují a nechtějí je mít zničené. Proto jsme hledali pevnou plochu a jsem rád, že jsme se dohodli s technickým muzeem,“ dodal další pořadatel akce Jiří Veverka. I podle něj je areál nedaleko centra města nevyužitý. „Člověk prakticky nemá důvod tam jít, a to chceme změnit,“ dodal.

Pořadatelé se neobávají ani toho, že by akce měla nějak více vadit místním obyvatelům. „Pódia budou natočená na průmyslovou školu a do deseti hodin večer bude klid,“ pokračuje Ottl s tím, že místní také dostali volné vstupenky. „Můžou se tak přijít podívat," dodal.

Organizátoři předpokládají, že během dvou festivalových dní dorazí mezi třemi až čtyřmi tisíci lidí. „Bezproblémová kapacita v jeden moment je dva tisíce lidí,“ upřesnil Veverka.

Pátek bude patřit účinkujícím spíše pro mladší publikum, vystoupí například Jakub Děkan nebo Paulie Garand, v sobotu pak zahraje Katarína Knechtová nebo Lenka Dusilová. Afterparty se pak v pátek i v sobotu chytají v klubu Bunkr a součástí Majálesu budou i diskotéky, dříve patřící k hospodě Casino, která bývala v areálu LVT.

V neděli pak na akci naváže velký dětský den, který organizátoři pořádají společně s městem. „Stánky s alkoholem vyměníme za skákací hrady a atrakce pro rodiny s dětmi,“ říká se smíchem Veverka.

Součástí Majálesu bude letos i Souboj škol. „Vymysleli jsme komplexní soutěž pro studenty 3. ročníků středních škol, tedy téměř dospělé lidi, a to tak, abychom jim pomohli se na vstup do dospělosti co nejlépe vybavit,“ vysvětlila za pořadatele Petra Dovrtilová. Studenti změří síly nejen v tanečních a sportovních kláních, ale čeká je i zpracování témat, jako je marketing a propagace, sociální odpovědnost, ekologie a udržitelnost, projekty z oblasti finanční gramotnosti, zdravovědy či obrany. Své týmy mohou přihlašovat do konce března.

Organizátoři chtějí do souboje zapojit co nejvíce středních škol, už nyní školy objíždí. Zapojit se hodlá i liberecké Doctrina. „Projekt se nám moc líbí, pokrývá přesně ta témata, na která v průběhu běžné výuky nezbývá tolik času, jako je finanční gramotnost, ekologie, sociální problematika… Mezi studenty je o ně ale zájem, proto jim je nabízíme jako volitelné předměty. Takto si je budou moct vyzkoušet rovnou i prakticky,“ řekl zástupce ředitele školy Doctrina Zbyněk Plocar.

Samotný Majáles odstartuje v pátek 26. května odpoledne před radnicí, kde primátor Liberce Jaroslav Zámečník předá studentům klíč od města. Průvod poté zamíří do areálu Libereckých výstavních trhů. Novinkou je pak zcela bezhotovostní režim, čipové karty si budou moct návštěvníci nabít již předem online.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Majáles Liberec

Štítky majáles, liberec, lvt, hudba, kultura, dětský den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majáles se letos přesune do areálu LVT. Na něj naváže dětský den  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.