Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Severočeské muzeum připravuje výstavu věnovanou restaurování

Severočeské muzeum v Liberci chystá výstavu věnovanou restaurování a význačné představitelce tohoto oboru, Mileně Nečáskové. Ta se podílela i na obnově mozaiky Posledního soudu na průčelí katedrály sv. Víta v Praze či nástěnné malby ve Svatováclavské kapli nebo restaurování deskových obrazů Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže na hradě Karlštejn. Vernisáž bude v muzeu příští týden ve středu a výstava potrvá skoro čtvrt roku, do konce května.

„Výstava přiblíží základní postupy a otázky restaurování prostřednictvím několika dokončených nebo rozpracovaných obrazů a soch, doprovázených grafickými panely s dokumentací průzkumů a postupů prací," uvedla za Severočeské muzeum Markéta Kroupová.

Mezi stěžejní exponáty výstavy bude patřit velkoplošná dokumentace spojená s restaurováním mozaiky na takzvané Zlaté bráně, která se nachází na jižním průčelí pražské katedrály sv. Víta. Nečásková a další tři čeští restaurátoři odstranili v letech 1998 až 2000 z mozaiky korozi, provedli dozlacení a stabilizovali její stav pomocí speciálního systému laků.

Základním malířským výstavním exponátem bude lunetový obraz z bývalého augustiniánského kláštera v Havlíčkově Brodě, který bude prezentovaný v rozpracovaném stavu a bude příkladem proměny silně znečištěného, ztmavlého a mechanicky poškozeného obrazu ve vizuálně atraktivní dílo. „Mezi sochařskými exponáty vyniká dřevěná polychromovaná pozdněgotická socha sv. Anny Samotřetí z kostela sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů, k níž se dlouhá staletí konaly poutě," uvedla Kroupová.

Výstava by měla mimo jiné také ukázat, co vše je třeba znát a umět v restaurátorství. „Chemie a fyzika jsou základem technologických znalostí a vědomostí o používaných materiálech, společenské vědy zase informují o vývoji uměleckých a řemeslných technik, dějinách jednotlivých druhů umění, ikonografii. Toto všechno by však nestačilo, pokud by restaurátor neměl výtvarné cítění a dostatečně šikovné ruce k provádění jednotlivých úkonů," dodala Kroupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky ČR, muzea, Liberec, restaurování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum připravuje výstavu věnovanou restaurování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.