Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skleněné šperky a objekty Karolíny Kopřivové rozzáří muzeum

Šperky a objekty ze skla, výtvarnice Karolíny Kopřivové z Nového Boru, budou moci obdivovat návštěvníci Severočeského muzea Liberci. Výstava jejích prací začne ve vestibulu muzea v pátek 17. března a potrvá do první poloviny června.

Autorka je známá především svými originálními šperky z vinutých perel, ale neméně intenzivně se věnuje sklářské volné tvorbě. Známá je rovněž díky působení na uměleckých sklářských školách v Železném Brodě, Novém Boru a Kamenickém Šenově, kde se realizuje v současnosti.

Sklo provází Kopřivovou celý život. Pochází ze sklářské rodiny a práci se sklem studovala na střední i vysoké škole. Její přístup ke sklářskému umění je silně ovlivněn minimalistickým designem a čistými barvami, které umožňují, aby přirozeně vynikla čistá krása skla. Neustále experimentuje s tradičními technikami i současnými postupy a do každého svého díla vkládá nový pohled. Kromě zaměření na minimalistický design a čistou formu klade velký důraz na řemeslné zpracování každého kusu.

„Pro vznik jednoho objektu nebo šperku musím vyrobit stovky drobných skleněných komponentů, které spojuji vlascem nebo lankem podobně jako při tradiční jablonecké navlékací technice. Pomáhá mi v tom moje textilní vzdělání, které jsem také získala na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Mezi moje oblíbené sklářské technologie patří i technika tavení skla do formy, kterou využívám při práci na větších objektech,“ popsala Karolína Kopřivová.

Hlavní inspirací autorky je příroda a její rozmanité tvarosloví zejména v mikrosvětě organismů a rostlin. Podmořští živočichové, houbové mycelium nebo buněčné organismy jsou inspirací pro její skleněné plastiky a objektové šperky. Při jejich navrhování a následné výrobě kombinuje sklo foukané na sklářské huti se zdlouhavou a detailní prací nad sklářským kahanem ve svém ateliéru.

Ohodnoť článek

Foto archiv K. Kopřivové

Štítky sklo, výtvarnice, Karolína Kopřivová, Severočeské muzeum Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněné šperky a objekty Karolíny Kopřivové rozzáří muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.