Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začíná loutkoherecký svátek, festival Turnovský drahokam se koná už po třicáté třetí

Do 33. ročníku letos vstoupil loutkářský festival Turnovský drahokam. První představení malí i velcí diváci zhlédnou už v pátek 17. března. Přehlídka loutkářů potrvá do neděle 19. března a všechna představení uvidí zájemci v Městském divadle v Turnově.

Přehlídka je určena souborům z Libereckého kraje a Českého ráje a jejím hlavním pořadatelem je loutkářský soubor na Židli. V letošním ročníku se představí divákům i hostující soubor z Izraele.

Loutkářská přehlídka Turnovský drahokam vznikla v roce 1983 jako neformální setkání loutkářů. Do roku 1987 se odehrálo pět ročníků. Pak následovala dlouhá osmiletá pauza. V roce 1996 se loutkoherci pokusili navázat na tento cyklus přehlídek šestým ročníkem. Celý tento ročník vznikl v režii loutkářského souboru Na Židli. Přehlídka se vydařila a začala další etapa Turnovských drahokamů, která trvá dodnes. Postupem let se mezi loutkáři rozvinul velký zájem o účast na přehlídce.

„S novým státoprávním uspořádáním a vznikem nových krajů se stal Turnovský drahokam krajskou přehlídkou s postupem na národní přehlídku Loutkářská Chrudim. Dětská divácká porota letos opět udělí putovní Cenu dětského diváka Turnovský drahokam pohádce, která se dětem bude líbit nejvíce,“ doplnila Marcela Jandová, mluvčí města Turnov, který je jedním z podporovatelů přehlídky.

Pro děti je tradičně připraveno slosování vstupenek po každém představení. Po celou dobu přehlídky pak bude probíhat soutěž O pilného diváka, kde hlavní cenou je marioneta kašpárka a další hodnotné ceny. Program přehlídky běží od pátku 17. do neděle 19. března 2023. Jednotné vstupné v pátek činí 60 korun, v sobotu a v neděli 45 korun.

Ohodnoť článek

Foto archiv Turnovský drahokam

Štítky festival, loutkáři, divadlo, Turnovský drahokam, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná loutkoherecký svátek, festival Turnovský drahokam se koná už po třicáté třetí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.