Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Populární Valdštejnské slavnosti se po čtyřleté přestávce vrací do Frýdlantu

Letos v květnu se do Frýdlantu opět vrátí oblíbené Valdštejnské slavnosti. Město je pořádá každý lichý rok, avšak v roce 2021 je musela kvůli epidemii koronaviru vynechat, a tak se nyní uskuteční po čtyřleté pauze. A budou velkolepé plné hudby, tance, hvězdných účinkujících a chybět samozřejmě nebude tradiční program s Valdštejnem a po oba víkendové dny oblíbená bitva. Slavnosti se uskuteční tradičně třetí květnový víkend, od 19. do 21. května 2023.

„Pro letošní rok máme pro Valdštejnské slavnosti připraveno několik novinek, žádné větší změny jsme však záměrně nechystali. Program slavností je léty prověřený a u desetitisíců návštěvníků oblíbený, proto jej zachováváme. Pátek bude tradičně civilní, věnovaný koncertům místních i věhlasných umělců, sobota a neděle se pak ponesou v historickém duchu a nabídnou přehršel programu v různých částech města. Mimochodem hvězdou pátečního programu bude slovenská kapela No Name, na kterou se už opravdu těšíme,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Slavnosti odstartují v pátek 19. května, kdy dostanou prostor zejména místní zájmové spolky a volnočasová uskupení. Soustředit se bude na náměstí T. G. Masaryka, kde proběhne festival „V podzámčí to žije“. „Jde o program civilní, ještě bez kostýmů, ale už v kulisách stánkařů. Je zaměřený na místní, ale i první návštěvníky odjinud. Střídají se zde vystoupení místních kapel, dětí, ale i umělců zvučných jmen. Návštěvníci se můžou těšit na velkou bubenickou show s mixovanou hudbou, místní kapely The Grizzlies a Wraní Woko, v programu budou bohatě zastoupeny hudební tělesa místních dětí pod hlavičkou ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant,“ popisuje Ramzer.

V pátek v poledne se pak náměstí stane jednou z mála placených zón, kam budou muset návštěvníci mít zakoupené vstupné a dostanou označení pásky. Vstupné, se s ohledem na zvyšující se náklady, mírně zvýšilo, ovšem o pouhých padesát korun. O víkendu pak najdou návštěvníci zábavu i v dalších koutek a místech Frýdlantu.

Alchymistická dílna pro děti i slack show

„Asi nejvýraznější letošní novinkou bude aktivní zapojení muzea ve Špitálku do programu slavností. Dříve byl Špitálek sice během slavností otevřený, ale většinou v něm byla pouze výstava výtvarných prací dětí. Letos to bude jiné. Zahrada Špitálku se totiž promění v alchymistickou dílnu a dílnu řemeslníků, kde si budou moci pokusy i řemesla vyzkoušet malí i velcí,“ zve veřejnost vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Frýdlantu Iva Beranová. Alchymistická dílna bude spolu s řemeslnými otevřena ve Špitálku v sobotu od 14.00 do 20.00 hodin a v neděli od 9.00 do 18.00 hodin.

Vstupné na jednotlivé dny i více dní je pro rok 2023 následující:
Pátek: 150,- Kč
Sobota: 200,- Kč
Neděle: 150,- Kč
Sobota + neděle: 250,- Kč
Pátek + sobota + neděle: 300,- Kč
Zdarma se na slavnosti dostanou děti do 130 cm, výšku budou již tradičně u jednotlivých vstupů do placené zóny na náměstí kontrolovat dobrovolníci – vstupenkáři. Dále mají vstup volný držitelé průkazů ZTP/P a jejich doprovod a o víkendu návštěvníci v kostýmu. 
 

Ústředním místem slavností je náměstí, kde lidé najdou stánky s dárkovými předměty nebo regionálními výrobky, koupí si něco dobrého na zub nebo k pití. Další z letošních novinek uvidí návštěvníci na náměstí nad svými hlavami, kde v sobotu uvidí slack-high show, což je artistické vystoupení na slack pásce.

„V sobotu například proběhne návštěvníky oblíbená snídaně s vévodou na nádvoří hradu a zámku Frýdlant, tamtéž i večerní program s divadlem a ze zámku se pak vydá na náměstí v sobotu v noci legendární pochodňový průvod. V městském parku zase budou už od pátku nocovat a přebývat vojáci a vojenské ležení doplní i lazaret a lazebna, které si pro návštěvníky připraví místní aktivní senioři. A je se na co těšit, mají lazaret i lazebnu propracované do posledních detailů a návštěvníkům některé z procedur lazebny nabízejí i zažít na vlastní kůži,“ popisuje Beranová.

Do programu slavností se pak zapojí i kostel Nalezení sv. Kříže u parku, který nabídne v sobotu i neděli komentované prohlídky, hudební vystoupení a v neděli slavností mši a před kostelem vznikne zóna pro děti s historickým kolotočem, kuličkovou dráhou a dětskou střelnicí.

Velkým lákadlem bude pak pro návštěvníky slavností jako již tradičně rekonstrukce historické bitvy, která se uskuteční na louce za restaurací Na Rozcestí v sobotu i v neděli odpoledne. „Do bitvy se zapojí asi čtyři stovky účinkujících, jejichž počty jsme museli oproti minulosti o něco zredukovat, protože i jim vzrostly náklady. I tak se mají lidé na co těšit,“ láká starosta Ramzer.

A v restauraci Beseda proběhne v neděli dopoledne šachový turnaj na počest zakladatele novodobých slavností, Josefa Dřevínka. Ve Špitálku pak bude v sobotu a neděli už avizovaná dílna alchymistů i řemeslníků a v čp. 45 vedle bývalé mlékárny bude k vidění výstava výtvarných prací frýdlantských dětí. Tradičně bude také v rámci slavností zpřístupněna věž radnice, odkud se mohou návštěvníci rozhlédnout do okolí.

Jak je již zvykem, na nádvoří radnice připravujeme jakousi dětskou a klidovou zónu. Děti se tam budou moci v sobotu a neděli vyfotit několikrát denně s vévodkyní, užít si divadélka nebo se zapojit do vyrábění v historických dílničkách ve výstavní síni, kde bude vybudován i improvizovaný kojící koutek pro maminky s nejmenšími návštěvníky,“ doplňuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

Hlavní hvězdou sobotního programu bude letos kapela Nightwish revival, která začne hrát ve 21.00 hodin a plynule na ní naváže příchod ohňového průvodu ze zámku a ohňostroj. V neděli by si pak návštěvníci neměli nechat ujít koncert kapely Barock od 14.00 hodin.

Valdštejnské slavnosti si organizuje město ve vlastní režii a přijdou jej zhruba na 4 miliony korun. „Náš organizační tým je složený především z dobrovolníků, zaměstnanců města i zastupitelů a obrovskou měrou nám pomáhají i členové složek IZS a především dobrovolní hasiči,“ doplnil Dan Ramzer.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Valdštejnské slavnosti, Frýdlant, tradice, slavnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární Valdštejnské slavnosti se po čtyřleté přestávce vrací do Frýdlantu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.