Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Originální filmové klapky českých výtvarníků vystavují v Porscheho domě ve Vratislavicích

Mimořádnou příležitost prohlédnout si originální filmové klapky od českých výtvarníků mají v těchto dnech zájemci v Rodném domě Ferdinanda Porsche ve Vratislavicích. Výstava 26. ročníku Salonu filmových klapek je zde k vidění pouze tento a příští víkend, od 17. do 19. a od 24. do 26. března, vždy od 9:00 do 17:00 hodin.

Obyčejné dřevěné klapky opět povýšili na umělecká díla takoví autoři jako je Jaroslav Němeček, Ilja Hartinger, Stanislav Žampach, Michal Škapa nebo Josef Velčovský. Herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová se dokonce letos do projektu zapojila už podvacáté. „Během dvaceti šesti let trvání projektu nevynechali ani jednou pánové Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN Čestmír Vančura a dodal, že rodina Baborákových patří k rekordmanům a vytvořila už během existence projektu celkem 46 klapek.

Každoročně se mezi výtvarníky objevují i nová jména. Letos se tak poprvé do tvorby zapojila například animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková, výtvarnice Eva Davidová nebo zlínské autorky - malířka Athena Aks a sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková a zlínský rodák Vlastimil Elšík.

„Těší nás, že se řada výtvarníků nechala inspirovat i jedním z letošních témat filmového festivalu, kterým je česká animace. Na klapkách tak najdeme motivy Pata a Mata, pana Prokouka, tradiční Čtyřlístek nebo vzpomínku na Břetislava Pojara, od jehož narození letos uplyne 100 let,“ upozornil Vančura a doplnil, že opět nechybí ani známé postavy z filmů jako je dvojice Svěrák a Smoljak, Jan Werich nebo nedávno zesnulá Gina Lollobrigida.

Z výtěžku aukce klapek jsou již tradičně podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, námi podpořené filmy se letos s 9 nominacemi ucházely o Českého lva,“ uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu. „V kategorii Nejlepší animovaný film zvítězil snímek Zuza v zahradách, který u nás dokonce získal loni i ocenění Zlatý střevíček. Nejlepším krátkým filmem se staly Rituály a Cenu Magnesia za nejlepší studentský film si z jubilejního večera 30. ročníku Českého lva odvezli tvůrci filmu Vinland,“ doplnila Pášmová.

Dražba klapek proběhne v pražském Kongresovém centru 4. června ve 13 hodin. Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2872 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 44 561 000 korun.

Ohodnoť článek

Foto Zlín Filmfest

Štítky Ferdinand Porsche, Vratislavice nad Nisou, film, filmová klapka, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální filmové klapky českých výtvarníků vystavují v Porscheho domě ve Vratislavicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.