Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko se kvůli rozšíření dolu Turów obrátí na Evropskou komisi. Ve hře je i žaloba proti Polsku

Česko osloví Evropskou komisi kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów. Polsko podle ministerstva životního prostředí nekomunikuje a neposkytuje Česku požadované informace. Podání podnětu schválila vláda, sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na základě posouzení komise pak jeho resort společně s ministerstvem zahraničí předloží návrh dalšího postupu, ve hře je i žaloba proti Polsku k Soudnímu dvoru EU.

Důl v blízkosti českých hranic by se měl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Obyvatelé obcí z příhraničí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy. Polská strana zásadnější vliv dolu na české území odmítá.

Podle předkládací zprávy se české zainteresované subjekty snažily na ministerské, regionální i lokální úrovni dosáhnout toho, aby Polsko dbalo na řádnou spolupráci a dodrželo povinnosti plynoucí z unijního práva. „Nicméně Polsko v dané věci s ČR v zásadě nekomunikuje a neposkytuje informace a dokumenty, o které ČR žádala, což nejen přispívá k silným obavám na české straně, ale také zvyšuje tlak na hledání a nalezení řešení. Zároveň Polsko nerespektuje procesní postupy, které jsou stanoveny unijním právem," uvedli předkladatelé.

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Koncese pro těžbu měla firmě letos v dubnu skončit, polské ministerstvo klimatu ji ale v březnu přes námitky o šest let prodloužilo. Polsko vydalo rozhodnutí o prodloužení přes nesouhlas české vlády a výtky poslanců Evropského parlamentu.

Důl se má rozrůst o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky turow, důl, Česko, Evropská komise, Polsko, Důl Turów, Richard Brabec, Soudní dvůr Evropské unie, ANO 2011, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se kvůli rozšíření dolu Turów obrátí na Evropskou komisi. Ve hře je i žaloba proti Polsku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.