Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město se vzdá zoo a botanické, získá domovy seniorů. Rozhodli o tom zastupitelé

Liberečtí zastupitelé po emotivní a dlouhé debatě schválili převod majetku mezi městem a krajem. Liberec se vzdá zoo a botanické zahrady, místo toho si převezme domovy seniorů ve Františkově a ve Vratislavicích. Návrh kritizovala opozice, a nakonec pro návrh nehlasovali ani někteří koaliční zastupitelé. Přesto směna prošla.

Ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) odhadl, že Liberec tím ročně ušetří zhruba 45 milionů korun. Směnu kritizovala opozice. Za jednodušší variantu její zástupci považovali, pokud by se kraj zavázal, že do zoo a botanické zahrady bude každý rok přispívat. „Pokud by byl ochotný, tak se nemusí dělat tak složitá operace," uvedla opoziční zastupitelka za LOL Zuzana Kocumová.

Náměstkyně hejtmana a městská zastupitelka Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) uvedla, že jde o kompromis. „Jednání byla dlouhá, těžká a oboustranně velmi tvrdá. Toto je výsledek kompromisu. Myslím, že se vyjednala dobrá dohoda," řekla. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) se díky této směně narovná financování institucí s nadregionálním významem se sídlem v Liberci a dvou domovů důchodců. Nově by se na tom měly podílet kraj a město zhruba půl na půl. Směnu už v úterý schválili krajští zastupitelé.

Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam. Zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent jejich klientů. Společně se zoo získá kraj i dětský koutek, budovu Lidových sadů s tanečním sálem a Experimentálním studiem, městské středisko environmetální výchovy Divizna i záchrannou stanici pro volně žijící živočichy Archa s městským útulkem. Na jejich činnost by směna neměla mít žádný vliv. „Ani jedna nebo druhá strana získaný majetek nemůže převést na nikoho jiného, než ho převedla," uvedl Půta.

Přesné podmínky se ale ještě budou dolaďovat. „Na základě dnešního schválení začnou detailní práce na jednotlivých smlouvách, která nastaví konkrétní pravidla," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Město i kraj musí také založit nové příspěvkové organizace, které činnost od 1. ledna 2022 převezmou.

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné v nejbližších letech dát kolem 450 milionů korun. Součástí dohody je ale příspěvek města, které by mělo v příštích deseti letech dávat na rozvoj obou zahrad 25 milionů ročně, přispívat bude také 3,7 milionu na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony na investice a provoz městských divadel - F. X. Šaldy a Naivního. Mezi nadregionální instituce v Liberci patří ještě dvě krajské instituce - Oblastní galerie a Severočeské muzeum.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, správa, reality, sociální, příroda, Liberec, Liberecký, botanická zahrada, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Františkov (Velké Kunětice), Martin Půta, ANO 2011, Zuzana Kocumová, Květa Vinklátová, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se vzdá zoo a botanické, získá domovy seniorů. Rozhodli o tom zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.