Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stěhování úředníků na léta kvůli necelému roku rekonstrukce? Nedává to smysl, vadí opozici

Z budovy URANu v Liberci se mají během letoška kvůli rekonstrukci vystěhovat úředníci. Práce mají začít na podzim a za rok má být hotovo. Jenže úředníci se zpět mohou vrátit až za pět a více let. Proč? To nechápe liberecká opozice.

„S firmou, která dostane od radních víc hlasů, město uzavře smlouvu pravděpodobně na pět let s opcí na dalších pět roků. Vyloučit nelze ani další jiné varianty délky pronájmu,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Stěhovat se úředníci budou buď do OC Forum nebo S-Tower. „Absolutně nerozumíme tomu, z jakého důvodu tady vedení města o takto dlouhodobém pronájmu vůbec uvažuje. Rekonstrukce Uranu má trvat 8 měsíců. Bylo by naprosto logické, kdyby v takové situaci město hledalo pouze provizorní řešení. Velká část pracovních hodin se mohla přesunout na home office, rekonstrukce domu se jistě dala řešit tak, aby část budovy byla v provozu,“ myslí si opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec/Zelení).

Podle vyjádření tajemníka liberecké radnice Martina Čecha je důvod takový, že po rekonstrukci URANu budova bude dočasně menší kapacitu. „Počítá se s dočasným umístěním autobusového nádraží – tato dočasnost je cca 10 let (než bude vybudován nový terminál v prostorách nádraží. Rekonstrukcí budovy Uranu dojde k faktickému snížení počtu kancelářských prostor – odbor sociální péče z důvodů plnění standardů neustále navyšuje počet pracovníků a již nyní se do prostor v budově Uranu nevejde. Z tohoto důvodu se zvažuje varianta nájmu buď 2 roky nebo 5 let,“ vysvětlil.

Takové vysvětlení ale opozici nestačí. „Zázemí autobusáku je naplánováno v přízemí budovy. Ostatně má nahradit současné mobilní buňky, to není žádný velký prostor. Navyšování počtu úředníků zrovna neodpovídá tomu, co současné vládnoucí strany svým voličům slibovaly. A lavírování mezi dobou pronájmu od 2 do 10 let taktéž působí naprosto nedůvěryhodně,“ dodal Felcman.

Opozici také vadí, že o pronájmu rozhoduje sama rada města a zastupitelé o něm nemají žádné informace. Jako zvláštní vidí i fakt, že o pronájem se přihlásili pouze dva zájemci, a to OC Forum a S-Tower. „Když se v minulosti poptávaly nabídky pronájmu na dobu rekonstrukce, mezi zájemci se objevovaly i další subjekty. Prázdná je např. budova bývalé ČSOB u základní umělecké školy, prostory v Palachově ulici, poloprázdných či prázdných budov je v centru města spousta. Teď máme ale na výběr pouze mezi budovou S-Tower vlastněné Synerem a budovou OC Forum provozovanou politikem z hnutí Starostové pro Liberec,“ řekl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec/Zelení).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky uran, úředníci, rekonstrukce, opozice, stěhování, Liberec, Martin Čech, Josef Šedlbauer, Starostové a nezávislí, Československá obchodní banka, Syner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stěhování úředníků na léta kvůli necelému roku rekonstrukce? Nedává to smysl, vadí opozici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.