Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Starosta Frýdlantu Ramzer po 14 letech končí. Vymění se s místostarostou Stodůlkou

Náměstek libereckého hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS) končí po více než 14 letech jako starosta Frýdlantu. Město od 1. července povede jeho stranický kolega a dosavadní místostarosta Jiří Stodůlka, Ramzer zůstane neuvolněným místostarostou. Změnu ve vedení města schválili frýdlantští zastupitelé.

Ramzer stál v čele města se 7500 obyvateli čtvrté volební období, poprvé byl zvolen na počátku roku 2007. Navzdory výměně funkcí se gesce obou mužů v čele Frýdlantu příliš nezmění. Stodůlka ale navíc převezme investice ve školství nebo odpovědnost za správu městského rozpočtu. „Ze zákona stane například také v čele Městského úřadu Frýdlant a Bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností," doplnila mluvčí radnice Martina Petrášková.

Důvodem Ramzerovy rezignace je souběh funkcí. Končící starosta Frýdlantu je od podzimu 2020 také náměstkem hejtmana Libereckého kraje, pověřeným řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Podle koaliční smlouvy je od 1. července 2021 funkce hejtmana, náměstků a členů rady kraje neslučitelná s výkonem funkce starosty, primátora nebo uvolněného člena jakéhokoli orgánu obecní samosprávy.

V kraji vládne koalice SLK, ODS a Pirátů, v 45členném zastupitelstvu má většinu 32 mandátů. Na této podmínce se dohodla na základě zkušeností z minulého volebního období, kdy byla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO) zároveň starostkou České Lípy. Už počátkem roku tak post starosty Prysku na Českolipsku opustil náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), starostenského postu se už vzdal také Ramzerův stranický kolega a radní pro zdravotnictví Vladimír Richter, který stál v čele Jilemnice na Semilsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, personální, Frýdlant, Liberecký kraj, Dan Ramzer, Jiří Stodůlka, školství, ODS, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Sviták, Vladimír Richter, Jitka Volfová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Frýdlantu Ramzer po 14 letech končí. Vymění se s místostarostou Stodůlkou  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.