Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí kulturní léto v Liberci

Jsme v polovině prázdnin, v dalším díle politické koridy jsme se tak zaměřili na to, jak v Liberci probíhá kulturní program. Na to jsme se zeptali jednotlivých zastupitelských klubů.

Otázka tentokrát zněla: Jak jste spokojeni s průběhem „Léta na náměstí”, případně s tím, jak Liberec v létě kulturně žije?

Otázku jsme položili zástupcům všech zastupitelských klubů. Neodpověděli Petr Židek (ODS) a Jaromír Baxa (LOL!). Odpovědi řadíme tak, jak nám přišly v čase.


Jindřich Gubiš (Změna pro Liberec)

Přes náměstí Dr. E. Beneše chodím takřka každý den a milerád se tam nechám zastavit nějakou tou kulturou. V posledních letech mi ale náměstí přijde zakleté. Když se tenkrát objevilo nevkusné pískoviště označované jako pláž, doufal jsem, že jsme si ukázali jak prostor před nádhernou radnicí krajského města vypadat nemá a poučíme se. Omyl, loni zabral třetinu náměstí igelitový pivní stan, takže jsme si mohli celé léto připadat jako na hasičské zábavě. Letos se můžeme pyšnit barem, tedy spíš obludným ocelovým kontejnerem, násilně okupujícím historickou kašnu. Kontejnerový bar byl vedením města prosazen i přes nedoporučení kanceláře architektury. Co říci k programu? Zastávám názor, že program musí být pestrý, aby si každý našel to své. Bohužel některé žánry nejsou zastoupeny v kvalitě, kterou si zaslouží. Měl jsem možnost zhlédnout vystoupení „DJs“, kteří pouštěli rádiové odrhovačky z počítače, což samozřejmě nemá s DJingem nic společného. Náměstí před radnicí je nejcennější a turisticky hojně navštěvované místo a tomu by měla odpovídat jak kvalita kulturního programu, tak míra citu pro využití tohoto jedinečného prostoru. Abych jen nekritizoval, jako milovník jazzu jsem si samozřejmě vychutnal Bohemia jazz fest a těším se na X-jazz a Sixpack. Všem Liberečanům i návštěvníkům našeho města přeji krásné léto.

Radka Loučková Kotasová (ANO)

Liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše kulturně žije, a to i přes rozpočtové šrámy, které město utrpělo kvůli covidové pandemii. Myslím, že o kvalitní kulturu je v Liberci postaráno.

Za vstřícný krok považuji to, že město mimořádně promíjí nájemné pro letošní rok za zahrádky u restaurací a kaváren. Naším cílem je, aby se život do středu města vrátil, což se nám myslím daří a je to na první pohled i patrné.

Kultura na náměstí před radnicí jednoznačně patří. Osobně jsem si nenechala ujít skvělou a již tradiční akci Bohemia JazzFest 2021. Zaplněné náměstí, letní pohodová podvečerní atmosféra a krásný jazz. Co víc si přát! Léto ale není zdaleka u konce, a proto věřím, že náš „Benešák“ bude kultura oživovat i nadále a zaplní ho spokojení obyvatelé Liberce i návštěvníci z okolních měst a obcí.

Liberec má ale více vhodných prostor, kam by se kulturní dění mohlo rozšířit. Skvělým příkladem je liberecký zámek a jeho přilehlý park a do budoucna pak i opravený Liebiegův palác. Velký potenciál vidím rovněž v dolním centru Liberce, a to především v okolí Papírového náměstí. Moc bych si do budoucna přála, aby se kultura dostala i do těchto míst.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Z ohlasů, které slýchám od občanů města, vnímám dosavadní průběh Léta na náměstí pozitivně. Osobně jsem se z časových důvodů mohl zúčastnit zatím jen dvou akcí, nicméně u obou jsem zažil příjemnou atmosféru. A mimo jiné kvitoval, že lidé po tolika měsících omezení a zákazů mají evidentně velký zájem vrátit se ke způsobu života, na který byli zvyklí před pandemií. A k němu patří i osobní kulturní zážitky a pochopitelně kvalitní a pestrá nabídka kulturních programů a projektů ve městě. 

Netvrdím, že projekt Léto na náměstí je dokonalý a bez chyb, ale jsem přesvědčený, že svou dramaturgií osloví prakticky všechny generace posluchačů a diváků. Od dětí po seniory. A že nabídka je dostatečně pestrá, což je pro nás jedna z priorit. Někdo by si možná přál mít v programu známější a slavnější interprety. To ale není cesta, kterou se chceme ubírat. Top zpěváky, herce a skupiny, ať nabízí veřejnosti komerční producenti, nikoliv město. V historickém centru, jaké má právě Liberec, je z mého pohledu lepší provozovat spíš komornější typ zábavy. Tedy menší, klidnější a alternativní vystoupení či představení. Důležité je zmínit i fakt, že celý program Léta na náměstí mají občané zdarma. A vybírat vstupné nechceme ani do budoucna. 

Jak moc naše město nyní žije takzvaně kulturně, lze posoudit jen velmi složitě. Omezení, která zavinila pandemie, nepochybně přinesla do fungování a života kulturních institucí celou řadu změn, s nimiž se musí postupně vyrovnat. Každopádně vím, jak by Liberec měl žít kulturně do budoucna. Rozmanitě a více, než dosud. A věřím, že nám k tomu pomůže i strategie kultury, kterou jsme na podporu kultury ve městě nedávno dokončili. Ale i zájem bojovat o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury 2028. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, léto na náměstí, Liberec, kultura, léto, radnice, Edvard Beneš, jazz, pandemie, Jaromír Baxa, Jindřich Gubiš, ODS, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aby náhodou v redakci nemuseli říct svůj názor, postoj. A aby náhodou se někdo nezeptal taky lidí :-D Becher šaškárna s páskami "zákaz vstupu" ke kašně je fakt kultura. Jako politické prase. Evidentně se také vyplácí neustále stavět a rozebírat pódium.

Čtvrtek, 29. července 2021, 15:18Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí kulturní léto v Liberci  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.