Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj podpoří venkovské obchody ze státní dotace. Program mohl běžet už tři roky, kritizuje opozice

Tři miliony korun jsou připraveny jako podpora pro malé prodejny na venkově v Libereckém kraji. Program Obchůdek vypsalo pro kraje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Opoziční Zelení ale kritizují, že podobný materiál vedení kraje před třemi lety shodilo ze stolu. „Program mohl už tři roky běžet a být užitečný i při zvládání covidové krize,“ vadí Zeleným.

„Program jsme připravili pro obce do tisíce obyvatel, případně obce, které mají maximálně tři tisíce občanů, ale jejichž místní části nepřekračují počet tisíc lidí,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

S programem a výzvou přichází ministerstvo, kraj pak vypíše dotační výzvu. Z celkem 195 oslovených obcí v kraji, které mají méně než tři tisíce obyvatel, se o dotaci zajímá 85. Většina z nich předběžné podmínky splňuje.

Dotaci může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet či na náklady spojené s akceptací platebních karet. „Vesnické prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. Proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ by tomu mohl výrazně pomoci,“ dodal Ulvr. 

To ale kritizuje opoziční strana Zelených, která s podobnou podporou malých prodejen přišla už v roce 2018. „Argumenty, které bylo možné od členů výboru nominovaných za Starosty tehdy slyšet, reprezentovaly typické konzervativní, pravicové a velmi krátkozraké myšlení. Vždyť si přeci každý může zajet do obchodu autem, zaznělo. Námitky, že si především starší či chudší lidé nemohou kvůli běžným nákupům dovolit cestování na běžné nákupy autem, byly ignorovány,“ popsal spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

Podpora malým prodejnám tak podle něj mohla běžet už tři roky a byla by užitečná i při zvládání covidové krize. „Mnoho cest hlavně starších lidí hromadnou dopravou do větších měst za běžnými nákupy vůbec nemuselo proběhnout, tito lidé se tak mohli účinněji před nákazou chránit,“ myslí si Felcman.

Dotace pro obchody se ale rozběhnou až nyní. Žádost o dotaci mohou zájemci podávat od 23. října do 8. listopadu letošního roku. Připraveny jsou pro ně 3 miliony korun, maximální výše dotace činí 100 tisíc korun pro jednoho žadatele.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky obchůdek, dotace, obchody, prodejny, venkov, Liberecký kraj, obchod, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří venkovské obchody ze státní dotace. Program mohl běžet už tři roky, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.