Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co bude nyní s libereckým bazénem?

Nedávno se objevila informace, že plánovaná rekonstrukce libereckého bazénu se opět odkládá. Cenovka se vyšplhala už na miliardu korun, což je prakticky neproveditelné. Co by tedy mělo být s bazénem dál? Na to jsme se zeptali libereckých politiků.

Otázka do Politické koridy zněla takto: Jak by se nyní podle vás mělo postupovat ohledně rekonstrukce libereckého bazénu?

Odpovídali představitelé zastupitelských klubů. Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS). Odpovědi řadíme podle času, kdy nám přišly.


Jindřich Felcman (Změna pro Liberec/Zelení)

Bazén je symbolickou ukázkou toho, jak si Starostové na radnici natloukli nos a narazili na limity svých schopností. Když přicházeli po volbách, všechno minulé bylo podle nich špatně. Nyní máme 3 roky jejich vládnutí za sebou a kam dokázali rekonstrukci bazénu posunout? Není dokončena ani projektová dokumentace na rekonstrukci! Přitom město uzavřelo smlouvu s externími konzultanty za neuvěřitelných 15 mil. Kč, kteří nyní nejsou schopni se s projektovým ateliérem dohodnout na jejím dokončení. Nejsou připravené peníze v libereckém rozpočtu. Není vyjednána dotace na Ministerstvu školství. Na co ovšem primátor Zámečník nezapomněl? Poslat do médií líbivé obrázky, jak bude bazén někdy, možná, krásný. Podle nás by se mělo nyní postupovat tak, že se bude opravovat, co je nezbytně nutné, vedení města konečně projekt dotáhne, začne skutečně pracovat a vyjednávat dotace. Tak jak tomu bylo za minulého období, kdy Změna pro Liberec předávala na jeho konci novému vedení města desítky projektů s dokončenými dokumentaci a schválenými dotacemi za více než 1 mld. Kč.

Zbyněk Karban (ANO)

Rekonstrukce plaveckého bazénu bude největší investiční akcí města za posledních 15 let, tj od doby výstavby multifunkční arény

Aktuálně se zpracovává projekt, který stále není dokončen. Hlavním důvodem posunu, je fakt že město chce mít projekt bezvadný, tj. aby se při rekonstrukci neobjevily žádné vícenáklady z titulu chyby v projektu.  Soutěž na dodavatele bude moci být až v momentě, kdy takový projekt bude odsouhlasen ze strany supervizora, což jeho dokončení posouvá. Není však možné u tak velké akce nemít projekt naprosto perfektní a riskovat, tak zmíněné vícenáklady. O to se snaží město od samého počátku.

Vedle toho dochází k nárůstu cen a tak celkové náklady se neúměrně zvyšují. Město počítá, že na finanční pokrytí použije nějakou formu externích zdrojů. Nicméně nebylo by dobré zvyšovat zadluženost města víc než je nutné, tj. možná posun celkové rekonstrukce může nakonec přinést i úsporu, a to za předpokladu, že ceny se pomalu vrátí na reálnou úroveň,

V každém případě by bylo dobré bazén do doby rekonstrukce provozovat. To bude zřejmě vyžadovat vyšší náklady na opravy. Zřejmě budou i vyšší náklady na provoz a to z důvodu možného zvýšení cen energií a zejména však z důvodu poklesu výnosu z tržeb. Pokles návštěvnosti je totiž v „postcovidovém“ období markantní. S tímto nárůstem se bude muset město v nejbližším období vyrovnat.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

V první řadě je třeba dokončit projektovou dokumentaci, se kterou stále nejsme spokojeni. Rozsáhlá rekonstrukce městského bazénu bude od doby, kdy se v Liberci stavěla aréna, jednoznačně nejnáročnější a nejdražší stavbou. Proto ji chceme mít perfektně připravenou. I za cenu, že se projekt dokončí později, než jsme původně předpokládali. 

Další, neméně zásadní otázkou je, kde a v jakém objemu dokážeme zajistit zdroje financování. Vzhledem k prudkému nárůstu cen především u stavebních materiálů, se aktuální odhad nákladů za chystanou přestavbu bazénu dostal přes hranici 800 milionů korun bez DPH. To je částka, kterou si město rozhodně nemůže dovolit zaplatit ze svého. Proto hledáme možnosti, jak by mohl přispět i stát. Například formou dotace z Národní sportovní agentury, kde jsme požádali o maximální možnou částku 300 milionů. Zatím ale nemáme odpověď. Žádost jsme podali, výsledek ještě neznáme. Současně hledáme i jiné možnosti financování. 

Kvůli všem výše uvedeným důvodům se přestavba bazénu oproti původnímu termínu oddaluje. V současné ekonomické situaci to ale považuji za rozumné rozhodnutí. Neznamená to, že by plavecká veřejnost - od škol, přes sportovce, až po seniory, byla o tohle sportoviště ochuzena. Naopak. Děláme vše proto, abychom bazén i přes jeho špatný technický stav zachovali v provozu a lidé ho mohli plnohodnotně využívat až do zahájení rekonstrukce. Tedy, postupujeme jako dobrý hospodář. Bez ohledu na to, že nás za to tepe pár opozičních zastupitelů. Jejich laciné výkřiky ale bazén městu neopraví.

Zuzana Kocumová (LOL)

Hlavně by se mělo přestat jen mluvit a malovat vzdušné zámky, které sice vypadají krásně na papíře, ale na které současné vedení nevyčlenilo ani korunu. 

Jak postupuje každý, kdo chce postavit i obyčejný dům? Nejen, že připraví projekt, ale zároveň na něj musí mít peníze. A ty, bohužel, v rozpočtu města na bazén vyčleněny nejsou. Ať už kvůli obrovskému zadlužení z let minulých, tak kvůli nesmírně nabobtnalému rozpočtu v letech současných. 

Takže navrhujeme to, co jsme navrhovali již v dubnu 2019 (škoda, že zatím utekly téměř tři rok, kdy rok byl bazén zavřený a základní rekonstrukce havarijních stavů již mohly být hotovy)

  1. Oponentní posouzení současného technického stavu Bazénu, odhad nákladů a možnost etapizace řešení stávajících havarijních stavů
  2. Úpravu smlouvy se stávajícím provozovatelem a prověření hospodaření bazénu. Šlo by o první krok k posouzení ekonomiky celé rekonstrukce (město provoz přebírá na konci roku, data ovšem stále nemá)
  3. Připravit nejen projekt, ale i reálný finanční plán na rekonstrukci a začít na ni spořit
  4. Připravit projekt a co nejdříve zrealizovat rekonstrukci bazénu na Františkově. Náklady jsou zlomkové oproti Městskému bazénu a je potřeba, aby bazén byl funkční v době, kdy budou na generální rekonstrukci velkého bazénu finance i připravený projekt. (Problém ovšem je, že současné vedení chce místo bazénu za velké peníze vybudovat nové třídy...)

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, Liberec, korida, politická korida, rekonstrukce, projekt, ODS, Starostové a nezávislí, Zuzana Kocumová, Jaroslav Zámečník, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Tatáž pakáž.

Pátek, 1. října 2021, 19:57Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Co bude nyní s libereckým bazénem?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.