Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Staženo, zoo zatím zůstává městu. Zastupitelé se dohadovali, koalice pak neměla dost hlasů na schválení

Jeden z největších střetů poslední doby zažilo liberecké zastupitelstvo. Jednalo se o převod majetku mezi Libercem a krajem, konkrétně o botanickou a zoologickou zahradu, kterou si převezme kraj. Ten pak městu přenechá dva domovy důchodců. Jenže několik koaličních zastupitelů včetně primátora Zámečníka ohlásilo dřívější odchod a koalice pak neměla dost hlasů na schválení. Náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) poté bod ze zastupitelstva stáhl.

Opoziční zastupitelé upozorňují, že město by se nemělo zbavovat „rodinného stříbra“. „Stále si myslím, že tak klíčové organizace, které jsou doslova turistickým magnetem i součástí identity našeho města, by mělo mít město ve vlastnictví a mělo by tak mít přímý vliv na jejich rozvoj. Takhle se toho vzdáváme," řekl zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec).

Ředitel zoo David Nejedlo považuje převod zahrady pod kraj za nevyhnutelný. „Zoo už nemá ani rok navíc, investovat se musí ihned,“ uvedl s tím, že pod městem už provoz zahrady nemůže fungovat.

Podle náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka (Piráti) se pro občany Liberce ani nic nezmění. „Děláme to pro to, aby kraj zajistil rozvoj zahrad. Ty pořád budou v Liberci a doufám, že Liberec bude hrdý na to, kam se budou rozvíjet,“ řekl. „Pokud by to nebylo udržitelné, nikdy bych pro to nehlasoval,“ dodal.

Smlouvy podle Miklíka obsahují i pojistky. „Jednou z nich je dohoda o tom, že bezúplatně převáděné nemovitosti budou nadále využity k původnímu účelu – provozování zařízení sociálních služeb a obou zahrad. Pokud tomu tak nebude a nedojde k nápravě, je možné od smluv odstoupit. Stejně tak je ve smlouvách zákaz zcizení - nemovitosti nesmí být dál prodány či darovány," doplnil hejtmanův náměstek.

Podle dalšího opozičního zastupitele Josefa Šedlbauera (Změna pro Liberec) ale město dělá nevratný krok. „Nastavujeme tím nerovnováhu mezi dvěma institucemi. Jakmile se dostane město do pozice podřízeného, který vždy dostane nějakou almužnu, tak to fungovat nemůže. Viděli jsme to na několika příkladech, jako byly skokanské můstky, kdy město předvedlo během pár dnů obrat podle toho, jak si kraj řekl,“ myslí si.

Jaromír Baxa (LOL) zase kritizoval, že město neví, jaký je stav domovů důchodců, které město dostane. „Není tu žádný posudek, v jakém stavu jsou budovy, jaké nás tam čekají investice. Nevíme ani, jakou má město strategii ohledně péče o seniory,“ řekl.

Opozice tak navrhovala výměnu majetku zkusit odložit o dva roky. Nová vláda, ve které budou i zástupci stran, které vládnou v Liberci, by totiž mohla upravit Rozpočtové určení daní, čímž by Liberec mohl získávat ročně mnohem více peněz. „Pokud by se ve sněmovně v budoucnu dosáhlo velmi střízlivého kompromisu a Liberec by se dostal v rozpočtovém určení na průměrnou hodnotu mezi nejmenšími obcemi a třeba zvýhodněnou Plzní, tedy zhruba na 20 tisíc korun na hlavu, do rozpočtu Liberce by to přineslo bezmála půl miliardy navíc! Myslí si někdo, že by za takové situace byl na jednání zastupitelstva města převod ZOO vůbec na stole?“ ptal se Josef Šedlbauer.

Bod se ale nakonec vůbec neschvaloval. Koalici totiž postupně odešlo několik zastupitelů včetně primátora, a tak by ho ani schválit nemohli. Opozici tak vyšla sázka na dlouhou diskuzi. Schvalovat by se tak měl na příštím zastupitelstvu, ať už řádném, nebo mimořádném.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, botanická, převod, kraj, město, Liberec, zastupitelstvo, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, zahrada, Zbyněk Miklík, Jaromír Baxa, Josef Šedlbauer, Česká pirátská strana, koalice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staženo, zoo zatím zůstává městu. Zastupitelé se dohadovali, koalice pak neměla dost hlasů na schválení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.