Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má město vyměnit zoo a botanku s krajem za domovy důchodců?

Je to věc, která hýbe libereckým zastupitelstvem. Má město s krajem směnit zoo a botanickou zahradu za dva domovy důchodců? Podle městského vedení obě zahrady potřebují investice a město na ne němá, opozice kritizuje, že se Liberec vzdává rodinného stříbra. Jak se na výměnu tváří jednotlivé zastupitelské kluby?

Otázka zněla: Jaké jsou podle vás výhody/nevýhody převodu zoo a botanické zahrady za dva domovy důchodců?

Otázku jsme položili lídrům zastupitelských klubů. Odpovi řadíme, jak nám přišly podle času.


Petr Židek (ODS)

Je potřeba se na problematiku dívat očima těch, kterých se to týká. S výhledem do budoucnosti je nutnost investic do zahrad naprosto nutná. Pokud je tento způsob převodu jediný akceptovatelný pro obě strany, respektive pro Liberecký kraj, tak jsem pro. Důvod není ten, že bych si myslel, že je to nějaké super řešení, ale proto, že neznám jinou lepší variantu. Nejlepší by bylo, kdyby se kraj přihlásil k tomu, že by posílal do zahrad pravidelnou dotaci, která by se tam proinvestovala. Situace je však postavena jinak, kraj je ten, kdo diktuje podmínky. Pokud kraj říká, bude to podle našich pravidel nebo nebude nic, tak já říkám, lepší varianta podle jejich pravidel, protože to nic je horší. Aspoň dnes to tak vidím.

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec/Zelení)

Liberec přijde o majetek odhadem za stovky milionů. Ještě důležitější je, že zájmy města a kraje v ZOO a v Botanické zahradě nejsou stejné. Jeden příklad za všechny: kraj se chystá v ZOO investovat do nových atrakcí a logicky bude chtít zvyšovat počty návštěvníků. Pro město a především pro obyvatele Lidových Sadů to znamená další dopravní zátěž. Když o rozvoji ZOO rozhoduje město, musí všechny tyto zájmy vyvažovat. Je jen iluze myslet si, že kraj dá někdy přednost zájmům města. Máme s tím už svoje zkušenosti, třeba když Liberec předal kraji projekt parkovacího domu u nádraží, kraj ho prostě zastavil a místo něj využije dotační peníze na stavbu parkovacího domu u svého sídla. Samozřejmě že pro město dává mnohem větší smysl záchytný parkovací dům u sjezdu z dálnice než parkovací dům určený převážně pro krajské úředníky. Výhodou převodu ZOO má být několik desítek milionů ročně, které Liberec ušetří. Město je skutečně potřebuje, protože Liberec a většina dalších krajských měst dostává neúměrně málo z daňových příjmů. Kdybychom dostávali na obyvatele třeba jako v Plzni, měli bychom každý rok asi o půl miliardy víc. Všichni o té nespravedlnosti vědí a v programu Pirátů a Starostů je její náprava na čelném místě. A protože Starostové budou v příští vládě, lze očekávat, že jeden ze svých hlavních programových cílů splní. Do té doby bychom byli vděční za pomoc kraje ve formě každoročních dotací do ZOO a Botanické zahrady, podobně jako to dělá u jiných institucích v jiných městech prostřednictvím svých dotačních programů. To by byla skutečná pomoc. Obírání chudého o majetek, to pomoc není.

Radka Loučková Kotasová (ANO)

Převod zoo a botanické zahrady za domovy důchodců je dle mého názoru aktem narovnání celé situace mezi oběma institucemi. Domnívám se, že se jedná o správný krok, zejména pro to, že ZOO a Botanická zahrada mají jednoznačně nadregionální charakter. Pochopitelně, je třeba mít projednané a vydiskutované velmi pečlivě veškeré detaily, včetně možnosti zpětného navrácení majetku.

Jaromír Baxa (LOL)

Směna ZOO a Botanické zahrady za domovy důchodců má jednu výhodu a mnoho nevýhod. Výhodou je, že Liberecký kraj je ochoten do Zoologické zahrady poslat peníze, bohužel není ochoten posílat příspěvek bez toho, že by Liberec na Kraj ZOO převedl. Nevýhod je naopak celá řada. Ztrácíme zahrady, které hodně lidí považuje za rodinné stříbro a symboly města. Město na jejich chod a rozvoj přitom bude mít jen malý vliv. To platí i o Lidových sadech a dětském koutku. Obě zahrady jsou uprostřed obytné čtvrti a jejich obyvatel se ty rozvojové plány ZOO přímo dotknou. Největším problémem nějakého masivního rozvoje se snahou přitáhnout víc "přespolních" budou samozřejmě auta, a pak třeba i necitlivý zábor některých pozemků, jako při výstavbě nového vchodu nebo při plánech na "Purkyňovo arboretum". Liberec má místo zahrad získat domovy důchodců, se kterými vůbec neví, co bude dělat. Převod se má navíc uskutečnit na základě nedokonalých smluv, které si už teď obě strany vykládají různě. Do smluv vůbec nebyly zapracovány naše připomínky, prý že bychom pro převod stejně nehlasovali. Lepší alternativou by bylo, kdyby Liberecký kraj poskytl městu příspěvek na investice, tedy pokud mu na rozvoji zahrad skutečně záleží. Pokud jej poskytnout nechce, měli bychom se bavit o jiné vizi budoucího rozvoje zejména ZOO, a nebo hledat jiné zdroje příjmů. Těmi by mohlo být např. dlouho odmítané zvýšení dosud nízkých daní z nemovitostí používaných k podnikání.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Přeci nejde „jen“ o převod ZOO, botanické zahrady a domovů důchodců. Takhle ta otázka nestojí. Připravovaná a většinou zastupitelů už od jara podporovaná transakce o vzájemném převodu zmíněných organizací a zařízení, má klíčový důvod, kterým je potřeba co nejdříve investovat dostatek peněz do rozvoje obou zahrad. Město na to nemá dostatek financí, kdežto Liberecký kraj si takové investice může dovolit. Liberci zmíněný převod zajistí, že jen na modernizaci a rozšíření současného areálu zoologické zahrady v okolí bývalého lesního amfiteátru, půjde v následujících 10 letech cca 500 milionů. Město kvůli zadlužení nemůžeme posílat do ZOO dostatek financí právě na rozvoj. Pokud to nezměníme, hrozí, že liberecká ZOO přijde o důležité mezinárodní certifikace a renomé. Obě zahrady navíc plní funkci nadregionálních zařízení. Navštěvují je hlavně lidé, kteří nejsou z Liberce. Proto je správné, že se o ně chce starat a investovat do nich Liberecký kraj. Navíc, pokud by své rozhodnutí v budoucnu změnil a ZOO už nechtěl provozovat, přešla by bezúplatně zpět na město. Za logické považuji i to, že Liberec v rámci směny majetku převezme zmíněné domovy pro seniory. Ty totiž primárně využívají hlavně občané města. Chápu, že celý převod není jednoduchý. Nicméně každý, kdo se do připravených a veřejně dostupných návrhů smluv k převodu majetku podívá, pochopí, že pro Liberec a jeho občany je to správná a výhodná volba. A nezmění to ani „okopávání“ od některých opozičních politiků, kteří si na této důležité transakci dělají jen lacinou reklamu. Na budoucnosti ZOO jim tolik nezáleží. Navenek hlásají, že jim jde o rozvoj města. Ve skutečnosti se ale někteří z nich netají tím, že by z liberecké ZOO klidně udělali obyčejný zookoutek. S tím rozhodně nesouhlasím.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky botanická zahrada, zoologická zahrada, Liberecký kraj, Liberec, korida, zastupitelstvo, domov pro seniory, zahrada, ODS, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová, Jaromír Baxa, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má město vyměnit zoo a botanku s krajem za domovy důchodců?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.