Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rok od krajských voleb. Kraj může mít ekonomické potíže, říká bývalá náměstkyně

Za rok od krajských voleb se v Libereckém kraji mnoho nezměnilo. Už třetí volební období vedou kraj Starostové pro Liberecký kraj v čele se hejtmanem Martinem Půtou. ANO, které bylo v minulém období součástí vládní koalice, skončilo v opozici. V krajských společnostech Silnice LK, Autobusy LK nebo Korid LK se sice změnili lidé ve vedení, byly to ale většinou změny nastartované ještě před volbami, nebo v případě krajského koordinátora dopravy souvisely s odchodem do důchodu. Podle bývalé náměstkyne Jitky Volfové (ANO) se ale kraj může dostat do ekonomických potíží.

Starostové vyhráli loňské volby v Libereckém kraji s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů. Získali 22 mandátů z 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Na koalici se dohodli s Pirátskou stranou a ODS, které mají po pěti zastupitelích, koalice tak má pohodlnou většinu 32 hlasů. Druhé ANO s deseti zastupiteli skončilo v opozici stejně jako SPD, která získala tři mandáty.

Českolipská starostka Jitka Volfová, která byla náměstkyní hejtmana v minulém volebním období a ANO do krajských voleb vedla, zásadní výtky k fungování nové koalice nemá. Obává se ale, že se kraj může v budoucnu dostat do ekonomických potíží kvůli plánovaným investičním akcím, kterých stále přibývá a náklady navíc rostou. „Před krajem je velký úkol postavit centrum urgentní medicíny a modernizovat libereckou nemocnici a ten projekt už z 1,4 miliardy nastoupal na 3,3 miliardy korun," řekla Jitka Volfová.

Více na investice i příspěvkovým organizacím. Kraj bude mít díky sdíleným daním stovky milionů v rozpočtu navíc

Liberecký kraj připravuje na příští rok rozpočet 3 886 miliardy korun, je o 18 procent vyšší než ten letošní. Hlavním důvodem jsou vyšší příjmy dané novelou zákona o sdílených daních, díky tomu kraj získá navíc 360 milionů korun. Dalších 310...

Výhrady má Volfová například k převzetí zoologické a botanické zahrady v Liberci od města Libereckým krajem, který na oplátku krajskému městu předá dva domovy seniorů. „Teď si město a kraj rozumí, ale do budoucna to může být jinak a příští krajská vláda třeba nemusí podporovat rozvoj zahrady," řekla. K převzetí se váže kromě jiného slib investovat v nejbližších letech do zoo zhruba 450 milionů korun, může se tak podle Volfové stát, že pak nebudou peníze na jiné věci. „Kloním s k projektům, které může využít co nejširší okruh lidí v kraji," dodala.

Podle Půty ale kraj investuje s rozmyslem a hospodaří konzervativně. „Já se nebojím, že bychom šli do něčeho, u čeho si nebudeme jistí, že to budeme schopni financovat. Konzervativně jsme plánovali rozpočet, když byla paní Volfová náměstkyní, a konzervativně byl naplánovaný i na letošní rok," řekl v reakci Martin Půta. Investice podle něj nejsou plánované jednostranně, i návrh rozpočtu na příští rok počítá s investicemi do sociální oblasti nebo školství. Na část financování výstavby nového pavilonu si chce kraj půjčit. „Je to nastavené tak, že nebudeme splácet víc, než kolik jsme spláceli doteď. Splácení je naplánované na deset let, a kdyby přišla krize, je možné ho prodloužit," dodal hejtman.

Opozicí kritizovaný převod majetku mezi Libercem a krajem pokračuje

Liberecký kraj a město Liberec pokračují v přípravě převodu majetku v účetní hodnotě více než tři čtvrtě miliardy korun. Liberecký kraj by měl od Nového roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy...

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj v obavách z vývoje koronavirové pandemie úsporný rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun. Podle hejtmanova náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) byly do konce října příjmy díky dobrému vývoji už o 565 milionů korun vyšší. Část těchto peněz - 310 milionů korun, zapojil kraj do přípravy rozpočtu na příští rok, určené jsou hlavně na investice. Další peníze získané navíc pak bude stejně jako v předchozích letech rozdělovat v příštím roce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, kraje, Liberecký, Liberecký kraj, Jitka Volfová, krajské volby, ANO 2011, koalice, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Silnice LK a.s., rozpočet, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Rok od krajských voleb. Kraj může mít ekonomické potíže, říká bývalá náměstkyně  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.