Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co čeká Liberec ve volebním roce 2022?

Rok se chýlí ke konci a místo bilancování se můžeme podívat do budoucnosti. V roce 2022 se totiž v Liberci konají komunální volby. Obhájí Starostové vítězství? Nebo se vrátí Změna pro Liberec? A co Liberečáky čeká? Na to jsme se zeptali jednotlivých uskupení libereckého zastupitelstva.

Otázka tentokrát zněla: Co čeká Liberec ve volebním roce 2022?

Odpovědi řadíme tak, jak nám přišly v čase. Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS).


Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec)

Liberec čeká to, co ostatní: jarní vlna, letní rozvolnění, volby, podzimní vlna... Dost lidí také čekají problémy s cenami energie, dopravou, bydlením a živobytím. Staré recepty na jejich řešení nefungují. V příštím roce bude další šance začít měnit probíhající krize na příležitosti. Města jako Liberec jsou v tom důležitá a mohou hodně pomoci. Takže volby!

Radka Loučková Kotasová (ANO)

Ve volebním roce nás v rámci vládnutí čeká zostřený předvolební boj. Budeme se i nadále snažit dokončit započaté projekty a budeme zcela jistě bilancovat, co se podařilo v rámci koaličního programu splnit.


Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Především spousta práce. Hodláme pokračovat v investicích do školství, respektive podpory vzdělávání, kterou osobně vnímám jako jednu z priorit. Možná to občané tolik nevnímají, ale jen za uplynulé tři roky jsme do škol investovali přes půl miliardy korun. Zásadním pro nadcházející rok bude ale schválení územního plánu, na který tu veřejnost čekala dlouhých 13 let. Předchozím vedením Liberce se ho nepovedlo dotáhnout do konce, nicméně pro nás je to klíčová věc. Za sebe věřím, že se nám povede ho schválit hned v únoru.

Důležitým okamžikem bude v roce 2022 pro Liberec i vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže na podobu Papírového náměstí, která zásadním způsobem změní a ovlivní to, jak bude vypadat část důležitého území v dolní části centra. V příštím roce nás čekají i mnohamiliónové investice do opravy silnic a chodníků, bezpečnosti, ale i veřejného prostoru. Počítáme i s dokončením projektové dokumentace a stavebním povolením na bazén, které nám umožní aktivněji usilovat o státní dotaci na zahájení jeho nákladné přestavby.

Zrekonstruujeme ulice Vítězná a Sokolská, ale zahájíme také výstavbu Nové Pastýřské. Dokončíme i renovaci Liebiegovy vily a začneme s rekonstrukcí budovy Uran, která má sice pár týdnů zdržení, ale jsem přesvědčený, že v souvislosti s budoucím proměnnou lokality autobusového nádraží se toto menší zdržení rozhodně vyplatí. S tím souvisí i odstranění nevzhledných buněk, které nahrazovaly nedůstojně zázemí pro cestující. V příštím roce náš čeká i podání přihlášky ke kandidatuře na Evropské hlavní město kultury. Je to obrovská příležitost jak pro Liberec, tak celou Českou republiku.

Tolik alespoň výčet z dlouhého seznamu aktivit a investic, které nás v nadcházejícím roce čekají. I přes složitou ekonomickou situaci jsme připravili a schválili rozpočet, který nám dovolí investovat do rozvoje města stovky milionů korun. Rok 2022 nebude jednoduchý, věřím ale, že ho společně zvládneme, a že kromě investic do nových věcí, se nám v této složité době povede zajistit i kvalitní údržbu, včetně servisu, který od nás občané očekávají.

Jaromír Baxa, Zuzana Kocumová (LOL)

Křišťálovou kouli nemáme, ale něco odhadnout umíme.

Dočkáme se nového územního plánu (nejspíš).
Na jednu stranu je to dobře. Konečně skončí práce, která začala skoro před patnácti lety. Na druhou stranu je výsledný dokument koncepčně zastaralý, nemoderní a v několika částech města lidem nevratně zhorší životní prostředí. Jak to? Je postaven na dávno překonané představě, podle které se město rozvíjí tím, že se staví nové silnice a zastavují nové a nové plochy. Dnes přitom víme, že tento přístup kvalitu života nezvyšuje, vede k většímu používání aut a lidem se vzdaluje příroda. O dopadech na naše životní prostředí ani nemluvě. Je pravdou, že nový územní plán pomůže lidem, kteří bez schválení změn dnes nemohou stavět, ale těmto lidem jsme mohli pomoci změnou územního plánu současného. Tyto naše návrhy ale vládnoucí koalice setrvale odmítala.

Nedočkáme se splněných předvolebních nadějí.
Ani po čtyřech letech vlády Starostů pro Liberecký kraj nebude Liberec tak upravený a tak přívětivý jako jsou Vratislavice nebo jiná dobře spravovaná města a obce v Libereckém kraji. Starostové tyhle naděje nedokázali naplnit, i když mají v zastupitelstvu skoro většinu. V rozpočtu nechali všechno při starém, nedokázali najít více peněz ani na zeleň, ani na veřejná prostranství. Na poslední rok před volbami je v rozpočtu na nová hřiště míň než dávají skoro desetkrát menší Vratislavice. O tom, že je na zeleň potřeba najít víc peněz věděli Starostové stejně dobře jako my, mluvili jsme s nimi o tom několikrát. Navíc mají mezi sebou starostu Vratislavic Lukáše Pohanku. Jenže ten je na liberecké radnici je prakticky neviditelný, přestože dostal ve volbách nejvíce hlasů ze všech.

Změní něco volby?
Na podzim pak přijdou další volby. Zase se dočkáme přehlídky lákavých obrázků, slibů a planých nadějí. Snad proto, že předvolební materiály většiny stran snesou všechno. A lidé rádi zapomínají a chtějí naději. My na téhle vlně jet nechtěli ani nechceme. Máme za to, že člověk má slibovat, co dokáže splnit. Ať ve volbách uspěje kdokoliv, přejeme nám všem, aby těch splněných slibů bylo v dalších letech co možná nejvíce. Po 4 letech marných nadějí by si to Liberec a jeho obyvatelé zasloužili

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky politická korida, korida, Liberec, radnice, zastupitelé, volby, Starostové a nezávislí, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, investice, Josef Šedlbauer, rozpočet, ODS, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

POLITICKÁ KORIDA: Co čeká Liberec ve volebním roce 2022?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.