Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dlouhé jednání o Turówu. Česko v případě dohody stáhne žalobu, tvrdí Polsko

Zhruba na pět hodin se protáhlo úterní jednání mezi českou ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou a její polskou kolegyní Annou Moskvovou. Česká strana výsledek příliš nekomentovala, podle polské ministryně Česko v případě dohody okamžitě stáhne žalobu, kterou na Polsko podalo k Soudnímu dvoru EU.

„Pokud bude dohoda úspěšně podepsána (...) česká strana okamžitě pošle soudu informaci, že spor byl vyřešen, a stáhne stížnost," prohlásila Anna Moskwová v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Polskie Radio 1.

Po úterním jednání jde vlastně o jedinou konkrétní informaci. Česká ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) jednání okomentovala na twitteru. „Dohoda by měla vyřešit spor, který naše země vedou o dopadu těžby v hnědouhelném dole na životní prostředí v ČR. Podpis smlouvy je podle mě pro všechny tím ukazující znamení nejlepším řešením,“ uvedla s tím, že šlo o velmi korektní a otevřené jednání, což potvrdila i její polská kolegyně.

Jednání mezi oběma stranami mají pokračovat ve středu. „Obě strany si to ještě promyslí a spojíme se ještě zítra (ve středu) telefonicky. A nějakou dobu z toho možná nebudeme dávat bližší informace," dodala ministryně.

Podrobnosti k několikahodinové diskusi o dokumentu, který má stanovit kompenzace škod, které provoz dolu způsobí na českém území, česká ministryně nesdělila. Jednání však označila za korektní.

Příliš konkrétní nebyl ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK), který je součástí ministerské delegace. „Dnes se jednání posunula zase o kus blíž k cíli a nebyla vůbec jednoduchá,“ sdělil hejtman.

Ten poté zopakoval, co česká strana požaduje. „Mezivládní dohoda, o které jednáme od loňského května, může zajistit dodržování limitů životního prostředí na českém území, umožnit pravidelný monitoring a řešení problémů, které těžba v Polsku způsobuje na české straně hranice,“ dodal.

Podle Půty vyřešení situace ohledně Turówa přinese jednání. „Soudní spory, blokády hranic, silnic a protesty všeho druhu totiž problém Turówa nevyřeší,“ uvedl.

Soudní dvůr EU loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit těžbu v dole Turów. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Loni v září tak Varšavě Soudní dvůr EU uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně.

Obce v českém příhraničí už několik let bojují proti rozšíření dolu Turów, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Důl zásobuje uhlím elektrárnu, která se nachází v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie.

Polsko-česká jednání se zastavila na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy, jedno setkání se pak konalo v listopadu, kdy byl v čele MŽP Richard Brabec (ANO). Hubáčková ve čtvrtek řekla, že se bude jednat o původní smlouvě, kde se například mluvilo o odškodnění do 50 milionů eur pro českou stranu. Polská média však před několika dny uvedla, že Varšava chce jednat o výrazně nižších kompenzacích a uvažuje o tom, že se kvůli sporu o Turów obrátí na arbitrážní soud ve Stockholmu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Martin Půta

Štítky turow, jednání, ministryně životního prostředí, varšava, dohoda, Polsko, Česko, Důl Turów, Anna Hubáčková, těžba, Soudní dvůr Evropské unie, Anna Moskwa, životní prostředí, Martin Půta, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhé jednání o Turówu. Česko v případě dohody stáhne žalobu, tvrdí Polsko  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.