Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jízdné teď nezdraží, o dobrovolníky je zájem. Liberecký kraj koordinuje pomoc uprchlíkům

V pondělí zasedal Krizový štáb Libereckého kraje. Jednal o možnostech ubytování uprchlíků a dobrovolnictví v centrech pomoci. Zabýval se také otázkou zvýšení cen jízdného kvůli rostoucím cenám pohonných hmot. Přinášíme stručný souhrn informací.

Ukrajinští uprchlíci jsou většinou ubytováváni v provizorních zařízeních, je však potřeba zřídit místa, v nichž budou moci pobývat dlouhodobě. „Budeme vytipovávat objekty, které v tuto chvíli nejsou využité; za kraj je to třeba jedna polovina bývalého internátu v Zeyerově ulici, který je v tuto chvíli prázdný. Budeme hledat co nejrychleji způsob, abychom věděli za kolik peněz a jak rychle jsme schopni z těch jednotlivých zařízení udělat reálnou ubytovací kapacitu,“ informoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Za tímto účelem byla zřízena na Krizovém štábu pracovní skupina. „Obávám se, že to, co můžeme vidět v televizi znamená, že tady ti uprchlíci nejsou ani na týden, ani na měsíc a že bude potřeba vedle krátkodobých ubytovacích kapacit připravit také kapacity dlouhodobé,“ řekl hejtman.

Během dlouhodobého pobytu v ČR by měly děti z Ukrajiny mít možnost navštěvovat školská zařízení. „Budeme čekat na jednání s vládou jako kraje, ze kterého vyplyne, jak vznikne celý systém toho, aby ty děti mohly nějakým způsobem absolvovat pravidelnou školní docházku po dobu, kdy ji budou potřebovat v České republice,“ vyjádřil se hejtman k otázce školství.

Děti z ukrajinského dětského domova jsou v bezpečí. V neděli dorazily do Liberce

Po dlouhé cestě dorazily do Libereckého kraje děti z evakuovaného dětského domova včetně doprovodu. Jsou z Vinnycké oblasti, partnerského regionu kraje. Celkem přijelo 33 dětí, místo jejich ubytování kraj nesdělil.

Jsem dobrovolník; jak mohu pomoci?

Přibývá otázek ze strany dobrovolníků jak mohou nabídnout své služby, jako je např. tlumočení. „Na stránkách Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje je jednoduchý formulář a je tam odkaz, kam lidé zadají svoji nabídku: např. tlumočení, dobrovolnictví apod. a my si je zadáváme do systému. V okamžiku, kdy nemáme dostatek lidí, nebo když potřebujeme např. lidi na střídání, tak ty dobrovolníky oslovujeme,“ navedl zájemce ředitel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

O dobrovolníky je zájem, odezva však není vždy okamžitá. „Chtěl bych všem opět moc poděkovat za jejich nabídky a poprosit, aby lidé vydrželi; to, že se jim hned druhý den neozveme, určitě neznamená z naší strany nějaký nezájem, nebo že bychom nechtěli využít jejich pomoc. My v tuto chvíli nějaké dobrovolníky máme a je potřeba je nějakým způsobem průběžně střídat. Na místě pracuje i tým posttraumatické péče, který poskytuje lidem jakousi první psychickou pomoc, podílejí se na tom hasiči, policisté, záchranná služba i dobrovolnické organizace. Určitě nabídky pomoci uvítáme a věřím tomu, že postupně se budeme ozývat,“ vysvětlil.

Ceny pohonných hmot raketově stoupají; zdraží i jízdné?

V posledních dnech ceny pohonných hmot prudce stoupají, důsledky bude řešit kraj s dopravci. „Pan náměstek Sviták má za úkol sejít se s dopravci a vymyslet způsob, jak tu situaci řešit, protože my máme ve smlouvách to, že se do ceny dopravního výkonu promítá cena pohonných hmot jednou ročně a to je roční průměr,“ uvedl hejtman. Obavy z náhlého zdražení jízdného však vyvrátil.

Dramatický nárůst cen pohonných hmot se týká jak běžných občanů, tak i velkoobchodních nákupů. „Tam ta cena roste úplně stejně dramaticky, jako na benzínových stanicích. Potřebujeme udržet dopravní systém v chodu, takže budeme hledat nějaký způsob; ne snad že bychom zvyšovali cenu jízdného v rozporu s tou smlouvou v průběhu roku,“ řekl hejtman.

Podle jeho slov je pravděpodobné, že se zvýší zájem o cestování veřejnou dopravou, jelikož na mnohých trasách se jízda autem občanům již nevyplatí. „My jsme avizovali, že chceme měnit jízdné každý rok k prvnímu červenci, loni jsme tak učinili. V letošním roce jsme tak plánovali učinit i bez ohledu na to, co se teď děje s cenami pohonných hmot, takže od 1. července budeme zvyšovat ceny. Teď se zdražovat nebude,“ uzavřel. „Já bych rád všem poděkoval. Vydržte, bude to ještě dlouhé, ale zvládneme to,“ podpořil na závěr Hadrbolec.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Krizový štáb, uprchlíci, Ukrajina, zdražení jízdného, dobrovolníci, Liberecký kraj, uprchlík, pohonné látky, jízdné, Martin Půta, Česko, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízdné teď nezdraží, o dobrovolníky je zájem. Liberecký kraj koordinuje pomoc uprchlíkům  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.