Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonecký primátor Jiří Čeřovský svůj post neobhájí, končí v politice

Představitelé okresních měst v Libereckém kraji se většinou v podzimních komunálních volbách chystají obhajovat své posty. Výjimkou je primátor Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský z ODS, který už kandidovat nebude a v politice končí.

Kdo povede ve druhém největším městě v Libereckém kraji kandidátku ODS do voleb, není zatím rozhodnuto. Spekuluje se ale o Miloši Velem, který byl lídrem kandidátky před čtyřmi lety a v předchozích dvou volebních obdobích byl místostarostou, později náměstkem primátora pro ekonomiku.

„Já už nikdy nikam kandidovat nebudu a nebudu ani na kandidátce. Myslím si, že po 32 letech v zastupitelstvu a 15 letech na radnici už to bohatě stačilo. Měli by nastoupit jiní, mladší, pružnější, rychlejší. S komunální politikou končím a vůbec s politikou jako takovou mám zcela jiné plány," řekl ke svému rozhodnutí Čeřovský, který patří k nejdéle sloužícím zastupitelům v Jablonci a v květnu oslaví 67. narozeniny. Kdo bude lídrem kandidátky, nechtěl komentovat. „Rozhodne o tom sněm, ještě ani prezident nestanovil termín voleb," dodal.

Primátor sousedního Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) je připraven funkci obhajovat. „Čtyři roky volebního období jsou poměrně krátké na to, aby se daly všechny plány a projekty zrealizovat, takže bych rád ve druhém volebním období některé věci dotáhnul. Na druhou stranu mě ta práce také hodně baví, takže bych rád pokračoval," řekl liberecký primátor. Do voleb podle něj půjdou Starostové v Liberci společně s TOP 09 a KDU-ČSL, stejně jako před čtyřmi lety.

Post starostky v České Lípě by ráda znovu obhajovala Jitka Volfová z ANO. „Pokud mi kolegové dají důvěru. Máme rozjetých spoustu úžasných projektů, na které Lípa čeká i 20 až 30 let a myslím si, že další vize, které bychom rádi naplňovali, jsou před námi. Baví mě práce pro lidi a ráda bych, abychom v té práci mohli pokračovat a abychom mohli dál zvelebovat Českou Lípu ve prospěch občanů," řekla Volfová. V českolipském zastupitelstvu působí od roku 2014 a poslední čtyři roky stojí v čele radnice.

Už podruhé bude funkci obhajovat starostka Semil Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj). Členkou zastupitelstva je od roku 2006, od roku 2010 nejprve místostarostkou a později starostkou. „Požádala jsem kolegy z Volby pro Semily o podporu, protože pořád mě ta práce naplňuje a baví, máme rozjetou spoustu věcí a ráda bych v nich pokračovala. Jsou to hlavně velké projekty v dopravě ‒ terminál a průtah. Snažíme se pro to město fungovat jako tým a já jsem ráda, že jsem dostala podporu jako lídr kandidátky," řekla Mlejnková.

Obhájit svůj post se znovu chystá také starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), a to nejen na radnici, ale i v Senátu. Na dotaz, zda toho není moc, Canov odpověděl: „Speciálně v Senátu se tahle kombinace senátor-starosta může někdy vyplatit. Právě senátorům, kteří jsou zároveň starosty, se podařilo v době koronaviru prosadit kompenzace pro obce a podařilo se také prosadit změnu rozpočtového určení daní a zvýšit podíl, který jde obcím a krajům."

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Endler

Štítky ČR, volby, obce, Liberecký kraj, Jiří Čeřovský, politika, primátor, ODS, Jablonec nad Nisou, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Michael Canov, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecký primátor Jiří Čeřovský svůj post neobhájí, končí v politice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.