Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na setkání klimaticky neutrálních měst nikdo z Liberce nedorazil. Zástupci města konferenci sledovali online

V Bruselu se v pondělí konalo zahajovací setkání iniciativy stovky klimaticky neutrálních měst EU, kam se přihlásil, a nakonec byl i vybrán Liberec, a to jako jediný z Česka. Jenže z Liberce se konference nikdo nezúčastnil, což kritizoval opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem).

„Náš primátor Jaroslav Zámečník si neudělal čas. Spolu s Janem Markem (zastupitel za Starosty pro LK – pozn. redakce) jsme dělali možné i nemožné, abychom tam jeli a Liberec měl na setkání zastoupení, abychom měli informace z první ruky zejména o tom, jaké peníze budou k dispozici, ale ani jednomu nám nakonec pracovní povinnosti neumožnily jet,“ uvedl Jaromír Baxa na facebooku.

Z města nakonec opravdu nikdo na konferenci projektu Mise - Klimaticky neutrální a chytrá města nejel. A to ani z vedení, ani z nikdo z úředníků. „Setkání se měl zúčastnit vybraný úředník, který tuto problematiku za město řeší na strategické i operativní úrovni, koordinátor dané Mise za město. Jeho účast byla z důvodu nemoci na poslední chvíli bohužel zrušena,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Radnice tak musela zvolit náhradní řešení. „Konferenci zástupci města sledovali online,“ dodala.

Podle ní navíc svého zástupce město v Bruselu nakonec mělo. „Osobně se za Liberec setkání zúčastnil Josef Jarý, který v Bruselu pracuje pro Nadaci Partnerství a pro Environmental Partnership Association. Město od něj získalo jeho postřehy a zpětnou vazbu ze setkání,“ uvedla mluvčí.

Podle vyjádření radnice navíc nyní přijdou důležitější části celého projektu. „Nyní v průběhu června budou probíhat webináře, které mají z hlediska operativy větší informační hodnotu,“ uvedla Kodymová.

Problematice se podle ní věnuje odbor strategického rozvoje, který sleduje postupně zveřejňované informace a připravuje podklady, které budou potřeba pro vypracování klimatické smlouvy. Město tak v projektu pokračuje.

Podle Baxy by přesto bylo lepší, kdyby se na konferenci vydal i sám primátor. „Pro mne by rozvoj města byla hlavní priorita. Když už bych prosadil připojení města k jakékoliv iniciativě, tak bych tu agendu dál tlačil a posouval. Na to mi energie nechybí,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky Liberec, klima, klimaticky neutrální, konference, Brusel, Jaromír Baxa, Evropská unie, Česko, projekt, Jan Marek, Jaroslav Zámečník, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na setkání klimaticky neutrálních měst nikdo z Liberce nedorazil. Zástupci města konferenci sledovali online  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.