Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na kandidátce ODS v Liberci je bývalý primátor Jiří Kittner, jen jako náhradník

Na společné kandidátce ODS a sportovců sdružených v Unii pro sport a zdraví (USZ) v Liberci je i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner. Je jen náhradníkem s číslem 41, s návratem do komunální politiky nepočítá. Naposledy Kittner kandidoval do zastupitelstva v krajském městě v roce 2010, kdy byl lídrem kandidátky. Strana tehdy skončila až druhá za Změnou pro Liberec a primátorem se stal její lídr Jan Korytář. O půl roku později ho vystřídala Martina Rosenbergová (ČSSD).

„Situace je jasná a pro všechny strany podobná, sehnat 39 lidí na kandidátku je problém a sehnat nějaké náhradníky ještě větší. Stejný dinosaurus jako já je první náhradník Tomáš Hasil, jsme náhradníci, aby tam někdo byl, a vůbec nepředpokládám, že bychom se dostali na kandidátku," doplnil Jiří Kittner, který stál v čele stotisícového Liberce 11 let od prosince 1999. Nekandidoval ani před čtyřmi lety, tehdy řekl, že se mu nelíbí směřování liberecké politiky, které je podle něj plné hádek a vzájemného osočování.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září, občanské demokraty do nich v Liberci povede stejně jako před čtyřmi lety radní Petr Židek. „Cílem je získat osm až deset mandátů," řekl již dříve. V kampani s mottem "Rozhýbeme Liberec", bude mezi priority patřit sport. K dalším hlavním tématům patří zjednodušení byrokracie na radnici, revitalizace přehrady, podpora bydlení, veřejné městské dopravy nebo projektů ke zlepšení životního prostředí. Napomoci chtějí ODS s USZ i k tomu, aby se v co nejkratším termínu obnovil provoz lanovky na Ještědu.

Ve volbách v roce 2018 vyhrálo v Liberci společné uskupení Starostů pro Liberecký kraj (SLK), KDU-ČSL a TOP 09, pro které hlasovalo 32,1 procenta voličů a získalo v zastupitelstvu 16 mandátů ze 39. Druhé skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec a má šest zastupitelů, za ní skončila ODS, která získala čtyři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL, které má dva zástupce. V čele města stojí poslední čtyři roky koalice Starostů s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají pohodlnou většinu 31 hlasů.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MS2009

Štítky ČR, volby, ODS, Liberec, kittner, Jiří Kittner, primátor, Unie pro sport a zdraví, Jan Korytář, Martina Rosenbergová, ČSSD, ANO 2011, Tomáš Hasil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kandidátce ODS v Liberci je bývalý primátor Jiří Kittner, jen jako náhradník  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.