Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Liberci budou jednat starostové a ANO s dalšími stranami o vstupu do koalice

V Liberci budou jednat vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a druhé ANO společně s dalšími třemi stranami o jejich vstupu do vyjednávané koalice. Osloví ODS, Piráty a LOL, řekl po jednání s ANO primátor a lídr kandidátky SLK Jaroslav Zámečník.

„Není vyloučeno, že to může zůstat nakonec ve dvojkoalici, ale zájem starostů a ANO přibrat další partnery tady je," řekl Zámečník.

Starostové v koalici s TOP-09 a KDU- ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti. Na koalici se zatím domluvili starostové s ANO, což jim stačí k většině v zastupitelstvu. Dohromady mají 23 z 39 zastupitelů.

Koaliční smlouvu ale zatím uzavřenou nemají, jen dohodu o její přípravě. Podle Zámečníka text koaliční smlouvy už hnutí ANO předali. „Avizovali nám už, že budou chtít nějaké změny, ale dají nám to písemně během zítřka (úterý) do večera," uvedl Zámečník. Předpokládá, že kvůli textu koaliční smlouvy se znovu setkají s ANO ve středu a k podpisu by mohlo dojít do konce tohoto týdne. Ustavující zastupitelstvo bude v úterý za týden.

Kandidátka SLK, TOP 09 a KDU-ČSL zvítězila v Liberci i před čtyřmi lety, když v zastupitelstvu získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 mandátů. Třetí Změna pro Liberec v roce 2018 získala šest křesel, čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a mělo dva zastupitele. Koalici v roce 2018 vytvořili starostové s ANO a ODS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky ČR, volby, obce, Liberec, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, koalice, ODS, Jaroslav Zámečník, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, koaliční smlouva, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci budou jednat starostové a ANO s dalšími stranami o vstupu do koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.