Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velká města už mají nová vedení. V Jablonci je primátorem Vele, v Lípě pokračuje Volfová

Pondělí patřilo ustavujícím zastupitelstvům hned v několika velkých městech Libereckého kraje. Nová vedení na následující čtyři roky tak mají například v Jablonci, České Lípě, ale i v Semilech a Turnově.

Ve většině měst zůstávají stejní starostové, změna přišla vlastně jen v Jablonci, kde se primátorem stal Miloš Vele (ODS). Ten získal 17 hlasů z 30. „Chci být primátorem nejen koalice, ale i opozice. Naším největším úkolem bude určitě energetika, zdražování přinese velký nápor na městský rozpočet a my musíme v první řadě začít ve větší míře připravovat energeticky úsporné projekty, přičemž prioritou je určitě zachování všech funkcí města,“ uvedl nový primátor, který vystřídal Jiřího Čeřovského.

Volby v Jablonci vyhrálo ANO a získalo v zastupitelstvu devět mandátů, druhá ODS jich má pět. Právě ODS se ale na koalici dohodla se Starosty pro LK, Piráty a Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu má koalice jen těsnou většinu 16 hlasů.

To v České Lípě je situace mnohem jasnější. Druhé volební období jako starostka povede Jitka Volfová, jejíž ANO ve městě volby drtivě vyhrálo a mohlo vládnout samo, nakonec se ale dohodlo na koalici s uskupením Živá Lípa. Dohromady mají 19 z 25 mandátů, Volfová dokonce ve volbě starostky získala 24 z 25 hlasů.

Jitka Volfová v České Lípě pokračuje jako starostka

„Prioritou pro nás bude dotáhnout velké projekty, jako je rekonstrukce divadla, výstavba koupaliště, rekonstrukce budovy bývalé České pojišťovny, Kounicova domu, ale také realizace menších projektů, oprava komunikací, chodníků, zapracujeme i na zpříjemňování veřejného prostoru. Zaměříme se také na bezpečnost města, údržbu a zřízení technických služeb. Čeká nás ještě hodně práce,“ uvedla Volfová.

Také v Semilech pokračuje starostka, dokonce už třetí volební období město povede Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Ta v tajné volbě získala hlasy 17 z 20 přítomných zastupitelů. „Kromě toho, že před sebou máme tři velké investice - dopravní terminál, most a doufám, že atletický stadion, tak se budeme intenzivně zaobírat energetikou. Je to něco, co jsme stejně chtěli řešit, ale ta krize nás posunula, takže už v téhle chvíli pro nás ČVUT zpracovává zásadní strategický dokument rozvoje energetiky v Semilech, protože chceme usilovat o co největší osamostatnění, abychom měli alternativní zdroje, a samozřejmě úsporná opatření," sdělila Mlejnková.

Podobná situace je i v nedalekém Turnově, kde se starostou znovu stal Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Ten je v čele města už od roku 2013. Hlas mu na ustavujícím zastupitelstvu dalo 21 z 27 zastupitelů. Koalici vytvořil Nezávislý blok s uskupením PROTO a s ODS, jež kandidovala s podporou KDU-ČSL. Dohromady má 18 zastupitelů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec a Vít Černý

Štítky volby, politika, zastupitelstvo, Jablonec, Česká Lípa, Semily, Turnov, Jitka Volfová, primátor, Miloš Vele, ODS, koalice, energetika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká města už mají nová vedení. V Jablonci je primátorem Vele, v Lípě pokračuje Volfová  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.