Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelé Liberce schválili rekordní rozpočet, poprvé je přes tři miliardy

Rozpočet v rekordní výši schválili zastupitelé Liberce, poprvé je přes tři miliardy korun. Páté největší město v zemi počítá s výdaji 3,13 miliardy a příjmy 2,74 miliardy korun. Bezmála 400milionový schodek pokryje z peněz, které radnici zůstanou na účtech po letošním roce. Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet s výdaji přes 2,536 miliardy korun a příjmy o 257 milionů nižšími. Pro rozpočet hlasovalo 28 z 36 přítomných zastupitelů, proti byla opozice.

Za výrazným nárůstem příjmů i výdajů je podle dřívějšího vyjádření primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) inflace. Opozici vadí, jakým způsobem město využije nárůst příjmů z daní. „Přebytek jste se rozhodli masivně vyhodit komínem. Všem jste navýšili příspěvky na energie, ale není žádné opatření na úspory," uvedl zastupitel za LOL Jindřich Felcman. Neúspěšně navrhoval, aby ředitelé škol, školek, divadel či dopravního podniku byli k úsporám finančně motivováni. Podle primátora to je zbytečné, neboť takto jsou motivování už nyní a týká se to všech nákladů. „Pokud je výsledek hospodaření kladný a ředitel organizace požádá, aby mu ho rada města nebrala do rozpočtu města, tak my ho dáváme té organizaci do rezervního fondu a fondu odměn," dodal Zámečník.

Na investice je v rozpočtu vyčleněno zhruba 456 milionů korun, tedy podobná částka jako na letošní rok. Největší investicí města by měla být rekonstrukce úřednické budovy Uran za 81 milionů korun. Na modernizaci parkoviště v Pastýřské ulici a zahájení výstavby silnice Nová Pastýřská je v rozpočtu 50 milionů. Dokončovat se bude také výstavba 49 městských bytů pro sociální bydlení v ulici Na Žižkově za více než 140 milionů korun a rekonstrukce základní školy Jabloňová za 86 milionů. Na sdružené opravy silnic a další infrastruktury je v rozpočtu 60 milionů korun.

Lídr opoziční LOL Jaromír Baxa mimo jiné kritizoval nárůst příspěvku města pro dopravní podnik a technické služby. Spočítal, že inflace za posledních deset let stoupla o 48 procent, náklady na tyto organizace na dvojnásobek. „Nedá se říci, že by se v nabízených službách něco změnilo," dodal. Náměstek primátora Jiří Šolc (ANO) uvedl, že nárůst je opodstatněný a jsou za tím nejen rostoucí vstupní náklady, ale i nárůst mezd. „Podobné je to i u technických služeb," dodal Šolc. Před deseti lety dostával dopravní podnik od města zhruba 220 milionů korun, letos to je 349 milionů a příští rok by to mělo být přes 478 milionů. Technické služby dostanou od města příští rok přes 256 milionů, což je o 30 milionů více než letos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, hospodářství, Liberec, rozpočet, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Liberce schválili rekordní rozpočet, poprvé je přes tři miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.