Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec má velké výročí. Je to 440 let, co ho Rudolf II. povýšil na město

Přesně 11. dubna 1577 se stalo něco velkého. Císař Rudolf druhý právě povýšil Liberec na město s právem používat svůj vlastní znak a pečeť. Součástí bylo i povolení konat dva výroční trhy v roce. Liberecké Severočeské muzeum si na úterý připravilo velké oslavy s mimořádnými prohlídkami, představením znaku na nejrůznějších exponátech a vše doplní výtvarné díly a přednáška.

V době povýšení Liberce na město zde vládli Redernové a této době se také říká zlatý věk Liberce. Éra zhruba od poloviny 16. do dvacátých let 17. století je obdobím velkého ekonomického a kulturního rozvoje.

A právě dobu, kdy Liberec získal městský znak, připomene liberecké muzeum. Ke kulatému výročí je připraven zajímavý program. Zahájena bude výstava, na které se představí městský znak na řadě nejrůznějších exponátů, návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si unikátní vitráž ze staré radnice s nejstarším vyobrazením erbu města z roku 1603.

V rámci mimořádných prohlídek se návštěvníci seznámí s renesanční každodenností a ukázky renesančních tanců nabídnou pohled do tajů tohoto dvorského umění. Vše doplní tematické výtvarné dílny a možnost nahlédnout do muzejní knihovny, kde se návštěvníci seznámí s články z dobového regionálního tisku připomínajícího výročí města, dále s literaturou k dějinám Liberce a ukázkou heraldických publikací.

Celý den zakončí večerní přednáška věnovaná rodu Redernů a jeho významu pro Liberec. Co dali Redernové Liberci? A co dal Liberec jim? Jaké stopy tu zůstaly 400 let poté, co z kraje odešli? A jak je dnes vnímáme my? Přednáška připomene významné osobnosti z rodu Redernů a činy, kterými svobodní páni stříbrného kola na modrém poli přispěli k tomu, že je Liberec právě tím, jak jej zažíváme na počátku 21. století.

Program akce

9 až 18 hodin

- výstava exponátů se ztvárněním městského znaku
- unikátní původní vitráž ze staré radnice
- prezentace publikací k dějinám města
- tematické výtvarné dílny

10, 12, 14 a 16 hodin

Všední den v renesanci

po muzejních sbírkách vás provede ctihodná liberecká měšťanka

17 až 17.30

Greensleeves

vystoupení taneční skupiny, ukázka a výuka renesančních tanců

18 hodin

Redernové a Liberec

přednáška PhDr. Milana Svobody, Ph.D.

Autoři | Foto Dominik Sovoboda

Štítky Liberec, Rudolf II., přednáška, exponát, muzeum, slavnost, představení, Milan Svoboda, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má velké výročí. Je to 440 let, co ho Rudolf II. povýšil na město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.