Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V domovech pro seniory se zvýšil počet lůžek. Stále to ale nestačí

Zvýšení počtu míst v domovech pro seniory, prohloubení spolupráce páteřních nemocnic a výstavba center odborného vzdělávání na osmi školách. To považují představitelé Libereckého kraje za úspěchy uplynulých čtyř let v sociální péči, zdravotnictví a školství. Zároveň ale uvedli, že lůžek v domovech pro seniory bude třeba stále zvyšovat, nedostatečné jsou zdroje na investice v nemocnicích a střední školy jsou z hlediska vybavenosti značně podfinancované. Opoziční zastupitel Josef Šedlbauer míní, že kraj při řízení těchto tří oblastí zůstal u údržby bez ambicí něco posunout.

„Kraj například přestal sbírat data o spokojenosti pacientů a kvalitě lékařské péče, natož aby výstupy nějak využil pro zlepšování zdravotní péče," řekl. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka naopak vyzdvihl, že se podařilo relativně stabilizovat personální obsazení nemocnic.

„Koupí té frýdlantské je například zajištěna péče pro 25.000 obyvatel. Prohloubila se spolupráce čtyř páteřních nemocnic, která vynikla zejména v nouzovém stavu během pandemie způsobené virem covid-19," uvedl. Ztrátovou nemocnici ve Frýdlantu koupila od soukromého vlastníka loni v létě Krajská nemocnice Liberec a kraj usiluje i o vstup do městské nemocnice v Jilemnici. Za úspěch Sobotka považuje, že je zajištěna více než dvoumiliardová investice do centra urgentní medicíny, jehož výstavba by v Liberci měla začít v příštím roce, i pravidelné investiční příspěvky do českolipské nemocnice. I tak to ale podle něj nestačí. „Je nutné jednat s ministerstvem zdravotnictví o systému investic. Zdroje od pojišťoven nestačí," dodal.

Náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda považuje za nejdůležitější počin zvýšení počtu míst v domovech pro seniory. „K posílení kapacit došlo hlavně na Liberecku, kde vznikly za podpory Libereckého kraje dva nové soukromé domovy důchodců, na Sychrově a ve Vratislavicích nad Nisou," uvedl Svoboda. Ve zvyšování počtu lůžek bude podle něj nutné pokračovat. „Na kraji jsme připravili například projekt na rozšíření kapacity v Domově důchodců Velké Hamry, naší příspěvkové organizace, kde by mělo do dvou let vzniknout dalších 45 nových míst. Podařilo se nám také zlepšit zázemí v domovech pro zdravotně postižené a navýšit zde kapacitu, zejména na Českolipsku," dodal.

Náměstka hejtmana pro školství Petra Tulpu (Starostové pro Liberecký kraj) těší zejména posun směrem k technickému vzdělávání. „Ale jen za cenu investic do moderních provozů na technických a odborných učňovských školách, jinak jsou střední školy i nadále z hlediska vybavenosti značně podfinancované," uvedl. Na výstavbu center odborného vzdělávání získal kraj přes půl miliardy korun, zbývá dodělat jediné v Jablonci nad Nisou na Střední škole řemesel a služeb. Už mělo být hotové, za zpožděním je, že část školy se kvůli narušené statice před dvěma lety zřítila.

Podle Tulpy se v poslední době ukázalo, že je třeba zákonnou normou upravit distanční formu studia (samostudium) jako doplňkovou součást vzdělávání a výrazně posílit digitální technologie ve školách. Kapacitu nabízených studijních oborů považuje Tulpa za dostatečnou, stále je ale podle něj dlouhodobý nezájem o řemeslné profese, jako je zedník či truhlář. Šedlbauer míní, že přístup kraje ke školám by se měl změnit.

„Kraj zřizuje střední školy, o kterých sice víme, že mají hodně rozdílnou úroveň, ale tuto rozdílnost vedení kraje dosud bere jako fakt a nedělá nic pro to, aby všechny děti měly přístup ke kvalitnímu vzdělávání," uvedl. Patnáctileté děti se podle něj do těch lepších škol vybírají přijímacími testy, které podle Šedlbauera vypovídají hlavně o schopnosti nadrtit se velké množství učiva. „Ztrácíme tak spoustu talentů, které se do takového metru nevejdou a které budeme hodně potřebovat, jestli chceme do Libereckého kraje přivést lepší pracovní místa než montovny součástek do automobilového průmyslu," dodal opoziční zastupitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, nemocnice, sociální, školy, kraje, Liberecký, domov pro seniory, investice, Liberecký kraj, Josef Šedlbauer, Přemysl Sobotka, Pavel Svoboda, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech pro seniory se zvýšil počet lůžek. Stále to ale nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.