Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dalším železničním neštěstím má zabránit nová mobilní aplikace

České dráhy vyvinuly v extrémně rychlém čase aplikaci, která má pomocí souřadnic GPS zabránit dalším neštěstím na železnici. Aplikace byla vyvinuta po tragické nehodě v Perninku u Karlových Varů, kde zemřeli dva lidé.

„Nová aplikace reaguje na srážku u Perninku, kde bohužel vyhasly dva lidské životy. Jedná se o jednoduchou aplikaci, která snímá GPS souřadnice vlaku, které jsou odesílány do centrálního systému Českých drah. Ten je odesílá ostatním strojvedoucím, kteří vidí, kde se pohybují ostatní vlaky,“ popsal aplikaci generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.

Aplikace je nyní spuštěna ve zkušebním testovacím režimu a týká se všech jednokolejných tratí s nejnižším zabezpečením D3.

„Vše ladíme a počítáme s tím, že do konce prázdnin bude vše dostatenč ěodskoušeno. Základní vzdálenost dvou vlaků v aplikaci je nyní nastavena na 500 metrů. Uvidíme, jestli to bude dostatečné,“ dodal generální ředitel Českých drah a upozornil, že se ale v případě aplikace nejedná o zabezpečovací zařízení, ale další pomůcku pro strojvedoucí.

Dalším opatřením bude povinnost strojvedoucích hlásit se centrálním dispečinku ze všech dopravních bodů, což bude aplikace nahraná v tabletu strojvedoucího připomínat do té doby, než se ohlásí a vyžádá si povolení k jízdě.

 „Chtěl bych poděkovat Českým drahám za rychlost, kterou tuto aplikaci vyvinuly. Dohodli jsme se, že ji navíc zdarma poskytnou složkám Integrovaného záchranného systému, aby zejména hasiči věděli, kde se vlaky pohybují a v případě nějakého neštěstí, kde došlo ke střetu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) s tím, že aplikace se bude pravděpodobně dále vyvíjet a do budoucna by měla nabídnout například i počet aktuálních pasažérů ve vlacích.  

Možnost sdílení aplikace Českých drah vítají samozřejmě i karlovarští hasiči. Ti totiž dobře vědí, že ke srážkám vlaků většinou dochází ve složitém terénu, kde nejsou přístupové cesty a mnohdy je třeba i slabý nebo žádný mobilní signál.

„Vítáme každou aplikaci s tokem dat, abychom v první chvíli věděli co se kde děje. To je hrozně důležité s ohledem ke snížení následků na zdraví a životech. Je totiž nejnutnější se co nejrychleji dostat na místo. Podobné aplikace se používají u moderních automobilů, které umí ohlásit nehodu, ale u vlakových neštěstí je to složité, Navíc k místu většinou nevedou přístupové cesty a tak musíme co nejrychleji vyhodnotit, kudy a jak se k nehodě dostat. Máme samozřejmě vytipovány cesty ke kolejištím a proto je přesná lokace nehody tolik důležitá,“ dodal Oldřich Volf, náměstek ředitele HZS Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB/HZS KK

Štítky České dráhy, nehody, neštěstí, Karlovarský kraj, železnice, Pernink, havárie, Karlovy Vary, Václav Nebeský, ANO 2011, mobilní aplikace, Petr Kubis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalším železničním neštěstím má zabránit nová mobilní aplikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.