Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návrat k původním materiálům. Iva Válková tradičně zpracovává vlnu a zkušenosti předává dětem

Iva Válková, pedagožka na Waldorfské škole v Semilech a držitelka titulu Mistr tradiční rukodělné výroby, obnovuje jedno z tradičních řemesel v podobě zpracování ovčí vlny.

Zpracování vlny je celoroční záležitostí. Zatímco na jaře se ovce stříhají, přes léto se pere a přes zimu pak spřádá. Samotné pletení pak probíhá po celý rok, aby bylo na zimu vše připraveno. Při praní se vlna zbaví mechanických nečistot. Následně se při česání neboli mykání sjednocuje. 

Poté přichází na řadu barvení, ať už chemickými nebo přírodními barvami. „Z přírodních se používá třezalka, kaštan (jírovec maďal), ořech (ořešák) či mořena barvířská. Z chemických jsou to pak barvy na vlnu, do kterých se pro ustálení přidává ocet,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Další zpracování vlny probíhá na kolovratu, kde se nejprve tvoří nit a z nich pak příze. Až teprve po takovém procesu dojde na pletení. „Lidé se čím dál víc vracejí k tradičním materiálům. Svetr, deka nebo šál z ovčí vlny zahřeje tak, jak to žádný umělý materiál nedokáže. Ovcí na pastvinách v naší zemi za poslední roky přibylo a tím přibylo také materiálu. Je dobré, že tu máme lidi, jako je paní Válková, která umí rouno přetvořit na užitečný hřející výrobek,“ sdělila radní Květa Vinklátová.

Iva Válková nyní předává tento původní způsob výroby dál dětem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky vlna, řemeslo, Liberecký, pletení, materiál, Waldorfská škola, Semily, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat k původním materiálům. Iva Válková tradičně zpracovává vlnu a zkušenosti předává dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.