Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testování pro samoplátce bude v liberecké nemocnici probíhat i o víkendu

Krajská nemocnice Liberec bude mít v provozu své odběrové místo pro samoplátce k testování na koronavirus také o víkendu. Změní i způsob objednávání, už včera se spustil online přes formulář a platba je možná kartou, řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Liberecká nemocnice je nyní jediným místem v Libereckém kraji, kde se testování na koronavirus pro samoplátce provádí. Dosud bylo pro ně odběrové místo v provozu dopoledne v pracovních dnech, od tohoto týdne bude fungovat i sobotu a neděli. „Od 9:00 do 11:00," dodal Řičář. Víkendový provoz se nemocnice rozhodla zavést hlavně kvůli Řecku, od pondělí 17. srpna měla začít platit povinnost pro české občany mít pro vstup do této země negativní test. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) byl ale měl ještě dnes toto nařízení řecký premiér zrušit. I když se tak stane, podle Řičáře bude víkendový provoz stejně zaveden.

Samotný odběr je podle Řičáře relativně jednoduchý. „Nejvíce času zabírá byrokracie, co se týče samoplátců, to souviselo s objednáváním," uvedl. V Liberci se bylo dosud možno objednat jen telefonicky a časově to znamenalo až deset minut na jednoho člověka. Telefonní linka byla přetížená, a ne všem se dařilo dovolat. „Od dnešního odpoledne zavedeme online objednání, to bude jediný způsob, jak se na testování objednat," uvedl Řičář. Podle něj se bude možné objednat na konkrétní čas a zároveň bude možné zaplatit test dopředu bezhotovostně kartou přes platební bránu, což by mělo celý proces urychlit. Dosud se muselo čekat, až žadatel test zaplatí přes účet a teprve pak mohl být testován. Výsledek testu nemocnice sděluje do 48 hodin od jeho provedení. Cena za test bude 1756 korun a k tomu si bude muset žadatel připlatit 500 korun, pokud bude vyžadovat vícejazyčný certifikát.

Liberecký kraj zatím neuvažuje o zřízení dalšího odběrového místa pro samoplátce. „Zatím jsme to kapacitně zvládali v liberecké nemocnici," řekl novinářům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Zájezdy do Řecka do poloviny září má podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zaplaceno zhruba 32.000 lidí.

Krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta dnes novinářům řekl, že testy pro samoplátce nijak neovlivní testování lidi, které doporučuje lékař nebo hygienici ze zdravotních důvodů nebo proto že byli v kontaktu s nakaženou osobou. „Pro tyto účely máme čtyři odběrová místa. Jedno stabilně v liberecké nemocnici, jedno v určených hodinách v České Lípě. A další dvě jsou připravené v Jablonci a Jilemnici, aby pro tyto účely fungovaly, takže tato situace se nedotkne testování, které je indikované," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, koronavirus, turistika, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Řecko, Liberecký kraj, Andrej Babiš, ANO 2011, Přemysl Sobotka, Jarmila Rážová, Vladimír Valenta, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování pro samoplátce bude v liberecké nemocnici probíhat i o víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.