Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zvracení, průjem, bolesti břicha. Na táboře na Jablonecku onemocněla polovina dětí

Celkem devětašedesát táborů zkontrolovali o prázdninách hygienici v Libereckém kraji. A letošní sezonu hodnotí jako klidnou, nejhorší situace byla na jednom z táborů na Jablonecku, kde onemocněla polovina z necelých padesáti účastníků virovým onemocněním.

„Jejich potíže zahrnovaly pocit na zvracení, zvracení, průjem, bolesti břicha bez teploty, byla jim poskytnuta lékařská péče, nikdo nebyl hospitalizován. Všichni byli do druhého dne v pořádku a nikdo další neonemocněl. Probíhá epidemiologické došetření této záležitosti, zatím se na základě zjištěných skutečností domníváme, že se jednalo o onemocnění virového původu,“ řekla Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže.

Jinak ale žádný větší problém na táborech v Libereckém kraji nebyl. Hygiena žádný nemusela zavřít. Celkem jich zkontrolovala 69 a udělila sedm pokut ve výši 6700 korun.

„Závady se objevují spíše ojediněle. V současném horkém letním počasí je třeba počítat s tím, že se prohřívají nejen vody ke koupání, ale také potoky, které bývají vpřípadě stanových táborů spolní kuchyní využívány ke skladování. Při kontrole takového způsobu skladování jsme zjistili, že teplota potoka byla necelých 18 °C a vodoteč tak nezajistila bezpečné skladování citlivých potravin, kterými jsou např. mléčné produkty či uzeniny, které mají být skladovány do 10 °C. Tyto potraviny je nejlepší bezprostředně po nakoupení ihned spotřebovat, případně zařadit jinou, méně na teplotu náročnou alternativu,“ dodala Hochmalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky tábory, kontroly, hygiena, okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, skladování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvracení, průjem, bolesti břicha. Na táboře na Jablonecku onemocněla polovina dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.