Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hejnicích bojují o záchranu věže nad kupolí hejnického chrámu, špatný stav odhalili náhodou

Poutním a zároveň jedním z nejnavštěvovanějších míst v Hejnicích v Jizerských horách je jistě chrám Navštívení Panny Marie. Místní nyní usilují o záchranu věže nad kupolí chrámu, která je v havarijním stavu.

Havarijní stav takzvané lucerny chrámu s bání byl zjištěn vlastně náhodou. Samotný prostor báně této věžičky je totiž běžně nepřístupný. My jsme do tohoto prostoru vstoupili díky situaci, která nastala na podzim. Tehdy se vlivem vichřice zřítila korouhev s makovicí a letos měla být zrestaurovaná makovice a korouhev znovu nad kupoli osazena. Proto bylo třeba postavit lešení k věžičce, rozkrýt střešní krytinu a bednění a vstoupit do ní,“ uvádí redakci farář Pavel Andrš.

Pokud byste rádi přispěli do sbírky na záchranu věže nad kupolí hejnického chrámu, můžete libovolnou částku zaslat na účet 0985379309/0800.

Jak se ukázalo, celá dřevěná konstrukce je napadená dřevokazným hmyzem a houbami či plísněmi. Důvodem mohlo být nedostatečné odvětrávání, které je ještě původní. V roce 1975 sice chrám dostal novou měděnou střechu, ale to problém u této věžičky nevyřešilo. Houby a červotoč se tedy mohly vesele množit dál, kondenzace vlhkosti je zde jako "ve skleníku". Abychom předešli větším škodám, bylo třeba jednat okamžitě. Proto jsme rozhodli jít cestou kompletní generální výměny báně, která by měla vydržet několik dalších staletí,“ vysvětluje farář.

Problém by měl vyřešit unikátní systém odvětrávání

Společně se zhotovitelem Petrem Šrutem tak byl navržen unikátní systém odvětrávání. Nyní hledá farnost na obnovu věže finanční prostředky. S odhalením havarijního stavu věže totiž náklady prudce vzrostly a společně s restaurováním, stavbou nové věže a osazením korouhve se vyšplhaly až na 2,6 milionu korun.

Lidé tak mohou přispět libovolnou částku do dlouhodobé sbírky. Zatím částka překročila hranici 100 tisíc. „Věřící se na opravu skládají již od jara, tehdy se ovšem předpokládalo, že oprava věže bude jen drobná,“ komentuje s naději Andrš.

Bohužel nutnou rekonstrukci dle hejnického faráře není možně financovat z dotačních programů, protože na žádosti je již pozdě. Je zde ale velice vstřícný postoj Libereckého kraje a Města Hejnice ohledně možnosti získání individuální dotace, protože se jedná o Národní kulturní památku - severočeský klenot, ke kterému se hlásí mnozí, a kde mnozí lidé nachází krásu duchovní i hmotnou,“ dodává farář. Navíc pomoc přislíbili i potomci šlechtického rodu Clam-Gallasů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Hejnice, chrám, kostel, věž, Liberecký, Jizerské hory, Pavel Andrš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hejnicích bojují o záchranu věže nad kupolí hejnického chrámu, špatný stav odhalili náhodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.