Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Anifilm by se měl uskutečnit na deseti místech po Liberci

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm se bude konat od 6. do 11. října na deseti místech v Liberci. Přehlídka bude v tomto městě poprvé, zázemí bude mít na zámku a diváci se s Anifilmem setkají i v kině Varšava, knihovně, na náměstí, výstavišti, univerzitě či v Lidových sadech. Nabídne téměř 500 filmů, řekla dnes novinářům za organizátory Gabriela Zajícová.

Festival se do Liberce přesunul po 18 letech z Třeboně, kde mu už nestačily kapacita a zázemí. „Považuji to za obrovskou příležitost pro město i kraj, protože získáváme renomovaný mezinárodní festival s řadou přidaných skutečností, ať už jsou to vývojové věci v herním průmyslu, ať jsou to producentské věci, ať to je mezinárodní tým a tak dále. Je to věc, ze které může Liberec a Liberecký kraj dlouhodobě těžit," uvedl náměstek primátora Ivan Langr. Město a kraj na Anifilm dají po 1,5 milionu korun. Pokryje to asi čtvrtinu rozpočtu.

Původně se měl festival uskutečnit už v květnu, kvůli koronavirové pandemii organizátoři projekce posunuli na říjen. Podle Zajícové budou při akci platit přísnější hygienická pravidla a organizátoři budou schopni dohledat návštěvníky v případě nákazy. „Díky našim akreditacím jsme schopni trasovat a mít databázi kontaktů," uvedla. Návštěvníci se budou muset podle ní akreditovat i na programy, které budu zdarma. „Po každém programu budeme dezinfikovat veškeré prostory, všude budou stojany s dezinfekcí, všude budou roušky," uvedla. Pořadatelé podle ní nyní počítají s tím, že kapacita uvnitř bude omezena na 500 lidí a venku na 1000.

Na festivalu budou porotci vybírat v mezinárodních kategoriích nejlepší celovečerní film, krátký film, studentský film, videoklip, abstraktní a nenarativní animace a počítačové hry. V soutěži Český obzor se představí pouze české filmy. A diváci zvolí snímek, který získá Cenu města Liberec.

Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí na doprovodném programu festivalu - svými filmy, přednáškou či jiným programem. Mezi porotci bude i americký režisér David Silverman, který režíroval seriál Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. Součástí festivalu bude i nesoutěžní program.

Na návštěvníky čeká například sekce nazvaná Slyšet animaci, jež propaguje hlavní téma letošního ročníku, což je hudba a zvuk v animovaném filmu. Zahrnuje krátké a celovečerní filmy či profily českých skladatelů. Na festivalu bude mít předpremiéru film Jana Baleje Barevný sen. Organizátoři budou lákat i na takzvané Půlnoční animace, což jsou filmy pro otrlé. Sem patří chilský film Homeless, americký Až do poslední smrti nebo estonské dílo Stařec a mléko.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anifilm

Štítky ČR, film, správa, koronavirus, Liberec, festival, Anifilm, Varšava, knihovna, kino, kongresové centrum, Ivan Langer, David Silverman, Jan Balej, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anifilm by se měl uskutečnit na deseti místech po Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.