Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec vytvořil seznam plastik, aby se neopakoval osud bludiště

Liberec si vytvořil seznam všech uměleckých děl, které se nacházejí ve venkovním prostoru po městě. Chce totiž zabránit případům, podobným tomu, když před časem nechala radnice odstranit betonové torzo, o němž nevěděla, že je uměleckým dílem, informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

„Seznam vznikl a my jej ukotvíme do našich územně-analytických podkladů. Takže napříště se už nemůže stát, že by někdo v dobré víře nějaký nepochopený kus betonu odstranil a nevěděl, že je to umělecké dílo," uvedl náměstek.

Šolc čelil kritice za zlikvidování betonového bludiště ze zahrady Mateřské školy Hvězdička na sídlišti Gagarinova, které bylo v havarijním stavu. Bránil se tím, že nevěděl, že jde o umělecké dílo Ilji Bílka z 80. let 20. století. „My jako město Liberec jsme o tom neměli vůbec žádné informace, a proto jsme na základě žádosti vedení školky toto nechali odstranit," řekl Šolc.

Na seznamu je 102 uměleckých děl, většina z období let 1965 až 1969. Za posledních 30 let vzniklo podle primátora Jaroslav Zámečníka (SLK) jen 19 děl, ale ani jedno v posledních deseti letech. „Možná je na čase začít přemýšlet o veřejném prostoru," uvedl s tím, že by měla přibýt nějaká nová díla.

Liberec před čtyřmi lety vytvořil dva prohlídkové okruhy, které vedou do míst, kde jsou venkovní umělecká díla. Potřebné informace k nim najdou zájemci v brožuře, kterou mohou získat v libereckém infocentru. Ke stažení je i na webu. Na trasách je 27 děl od 22 umělců. Kratší čtyřkilometrová trasa vede na Králův Háj a Aloisinu Výšinu. Druhý okruh dlouhý 8,5 kilometru je zaměřený na centrum, okolí plaveckého bazénu a čtvrtě Pavlovice, Ruprechtice a Růžodol.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky správa, památky, Liberec, umění, umělecké dílo, Starostové pro Liberecký kraj, Jiří Šolc, plastika, Mateřská škola Hvězdička, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vytvořil seznam plastik, aby se neopakoval osud bludiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.