Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letečtí záchranáři v Liberci budou dál k pacientům i slaňovat

Letečtí záchranáři z Liberce budou i dál zajišťovat speciální zásahy v terénu včetně slaňování. Tyto služby v Liberci ministerstvo zdravotnictví neobjednalo, až do roku 2028 na ně proto bude přispívat Liberecký kraj. Ročně to přijde zhruba na 300 tisíc korun, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podle ministerstva by měly v případě potřeby v Libereckém kraji zasáhnout záchranáři z Hradce Králové, Ústí nad Labem nebo Prahy, kde stát službu platí.

Podle hejtmana by to ale po roce 2021 znamenalo snížení dostupnosti a kvality neodkladné péče v regionu. „Liberecký kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci, a ne v jiných městech, která navíc nespadají pod náš region. Jsem rád, že nakonec došlo alespoň k částečnému kompromisu. Mrzí mě ale, že na nás dopadá nemalá finanční zátěž," doplnil Půta.

Liberecký kraj je velmi členitý, i proto mají záchranná a horská služba v kraji od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Za ty roky jsme takových zásahů provedli už přes 350. S moderními sporty, jako je lezení, paragliding, ale také třeba singltrek, jich navíc přibývá a předpokládáme, že se to bude dál navyšovat," řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

V zadání veřejné zakázky na provozování vrtulníků letecké záchranné služby po roce 2021 nepočítá ministerstvo ani s tím, že by záchranáři v Liberci zajišťovali 24hodinový provoz. Liberecký kraj přesto investoval bezmála sedm milionů do modernizace letecké základny na letišti a vybudování osvětlené přistávací plochy. Od září tak mohou vrtulníky na letišti přistávat i za tmy.

Krajská nemocnice v Liberci sice už má od roku 2014 přímo v areálu osvětlenou přistávací plochu, na kterou může sednout i těžký vojenský vrtulník, stroje tam ale nemohou zůstat. Musí plochu opustit a přesunout se na letiště. V minulosti musely stroje v takovém případě letět na osvětlené plochy v Praze nebo Hradci Králové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kostík

Štítky zdraví, letectví, záchranná, Liberecký kraj, Liberec, Martin Půta, Praha, Hradec Králové, Starostové pro Liberecký kraj, Ústí nad Labem, letiště, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři v Liberci budou dál k pacientům i slaňovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.