Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Říjen byl neobvykle deštivý, v Libereckém kraji bylo nejméně slunce

V Čechách byla průměrná měsíční teplota letos v říjnu 8,8 stupně Celsia. Na Moravě a ve Slezsku bylo o půl stupně tepleji. Celorepublikový měsíční průměr devět stupňů Celsia byl oproti normálu z let 1981 až 2010 o 0,9 stupně vyšší.

Teplá byla hlavně první dekáda měsíce. Nejteplejším dnem byl 3. říjen s průměrnou denní teplotou 16,7 stupně, což bylo téměř o šest stupňů víc, než je obvyklé. Nejvyšší teplota, a to 24,9 stupně, byla tento den naměřena v Dyjákovicích na Znojemsku a ve Strážnici na Hodonínsku.

Naopak nejnižší denní teplotu zaznamenali meteorologové 20. října na šumavské Jezerní slati. Rtuť v teploměru tam spadla na minus deset stupňů.

Průměrná délka slunečního svitu byla v říjnu 67 hodin, což představuje 58 procent obvyklého množství. Nejméně si sluníčka užili lidé v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji, kde byla průměrná měsíční hodnota slunečního svitu nižší než 60 hodin.

Naopak deště si Česko v říjnu užilo hodně. Měsíční úhrn srážek 90 milimetrů představoval 209 procent normálu z období let 1981 až 2010.

Výrazně víc pršelo na východě Česka. Na Moravě a ve Slezsku naměřili meteorologové v říjnu 125 milimetrů srážek, zatímco v Čechách spadlo 72 milimetrů vody. Nejdeštivěji bylo ve Zlínském kraji, kde za říjen napršelo 174 milimetrů.

Nejdeštivějším dnem desátého kalendářního měsíce byl 13. říjen, kdy v průměru na celém území Česka spadlo více než 20 litrů vody na metr čtvereční. Byly ale i stanice, které za tento jediný den naměřily přes 100 litrů. Vydatné srážky způsobily na mnoha místech vzestup hladin řek. Některé toky dosáhly i třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Díky chladnému počasí měly srážky v oblasti Krkonoš, Šumavy, Jeseníků a Beskyd někdy podobu sněhových vloček. Nejvíce nového sněhu, místy přes 20 centimetrů, napadlo 13. října na krkonošských stanicích Pomezní Boudy, Luční bouda a Labská bouda a také na Šeráku v Hrubém Jeseníku.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, říjen, déšť, srážky, Česko, Liberecký kraj, Morava, Slezsko, okres Znojmo, Dyjákovice, Strážnice, okres Hodonín, Jezerní slať, Labská bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Říjen byl neobvykle deštivý, v Libereckém kraji bylo nejméně slunce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.