Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Majiteli Kozí farmy Josefu Pulíčkovi pomáhají fotovoltaické elektrárny. Novela zákona by mohla vše změnit

Projednávaná novela zákona o podporovaných zdrojích by se mohla výrazně promítnout na obcích, firmách i podnikatelích, kteří využívají obnovitelné zdroje elektřiny a tepla. Dopad by tak novela měla i na Josefa Pulíčka, majitele Kozí farmy Pěnčín na Jablonecku.

Jak by se vás dotkla projednávaná novela?
Nyní je v parlamentu návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie, která má snížit výnosové procento ze solární energie na 6,3 procent z původně navrhovaných 8,4 procent. V případě schválení novely by to znamenalo, že z provozu fotovoltaických elektráren získáme peníze tak akorát na zaplacení úvěrů bance. Znamenalo by to ohrožení provozu farmy, propouštění zaměstnanců a celkovou likvidaci farmy. Nebylo by zvládnutelné doplácet úvěry z výnosů zemědělské činnosti. Po všech retroaktivních opatřeních, včetně 26procentní solární daně, jsme rádi, že jsme schopni vůbec dodržovat včasnost splátek úvěrů. Do budoucna jsme chtěli také začít skladovat vyrobenou energii v bateriích, abychom zajistili provoz farmy v zimě a v noci. Pokud dojde ke krácení výnosů z fotovoltaiky na úroveň zaplacených úroků bance, všechny naše plány padnou.

Podle Solární asociace argumentuje stát v novele zejména výši výdajů, které stát do fotovoltaiky investuje. Výzkum společnosti EY ale potvrzuje, že výdaje na podnikání ve fotovoltaice jsou poloviční, než stát veřejně deklaruje.

Aktuálně máte dvě fotovoltaické elektrárny, jak vám pomáhají s chodem farmy?
Na realizaci elektrárny jsme si sjednali u banky úvěr na patnáct let s tehdy obvyklým úrokem 6 procent za rok s poslední splátkou v roce 2024. Byla to věc nová a neznámá, ale šli jsme do toho. Řekli jsme si s manželkou, že po 15 letech, až se úvěr doplatí, zbyde něco na nové stroje a zařízení na modernizaci farmy. Do celé výstavby fotovoltaiky a všech úvěrů jsme šli s jistotou a garancí státu na 20 let. Solární elektrárna o výkonu 66 kW je v režimu zeleného bonusu a slouží nám na provoz farmy a výrobu mléčných výrobků. Ročně tak uspoříme okolo 200 tisíc korun. Druhá elektrárna o výkonu 130 kW je v režimu přímé dodávky do sítě.

Údajně byste v případě schválení novely byl nucen propustit některé zaměstnance. Kolik jich v současné době zaměstnáváte?
S manželkou a synem hospodaříme na farmě o velikosti asi 200 hektarů. S chodem nám nyní pomáhá celkem 11 zaměstnanců.

Kozí farmu založil s manželkou před 25 lety. Chovají zde 700 koz a 400 dojných ovcí. Mléko zpracovávají ve vlastní výrobně na sýry, jogurty a další mléčné výrobky.

Novela by tak byla další komplikací už v tak nároční době. Promítla se na vašem podnikání nějak situace ohledně koronaviru?
V rámci exkurzí a prohlídek naši farmu ročně navštíví na dvacet tisíc návštěvníků. Dopady hlavně první vlny pandemie jsou proto pro nás vysoké. V květnu a červnu jsme měli na každý den nasmlouvané školy, ale nikdo k nám nepřijel. I závěr prázdnin už byl návštěvnicky slabší. Přál bych si, aby ten příští rok byl v pořádku a aby zase přijelo plno školáků a rodin se podívat na hospodaření na naší farmě.

Máte nějaké možnosti, jak se novele bránit?
Sám za sebe příliš možností nemám, jsem jen jehla v kupce sena. Proto jsem rád za aktivity Solární asociace. Asociace zastupuje nás, podnikatele s fotovoltaikou, a snaží se zamezit schválení plánované novely v podobě, kterou momentálně prosazuje MPO a která by měla zásadní dopad nejen na naši farmu.

Novelu zákona o podporovaných zdrojích schválila vláda v dubnu a v květnu ji předložila Poslanecké sněmovně. nyní se ale čeká na její projednání v dolní komoře parlamentu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Solární asociace

Štítky Liberecký, novela, fotovoltaická elektrárna, fotovoltaika, Solární asociace, statek, elektrárna, úvěr, okres Jablonec nad Nisou, Pěnčín, Ernst & Young, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepek Vyskočil

Nic se nezmění dokud budou vládnot oligarchové,eurohujeři a vlastizrádci

Neděle, 22. listopadu 2020, 10:09Odpovědět

Hanz Jirak

za vlastní miliony si postavím elektrárnu, abych ušetřil a část výdělku musím nacpat státu.

Neděle, 22. listopadu 2020, 07:48Odpovědět

Majiteli Kozí farmy Josefu Pulíčkovi pomáhají fotovoltaické elektrárny. Novela zákona by mohla vše změnit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.