Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Jizerek se přesouvá výš. René Mašín je novým náčelníkem Horské služby

Dlouhé roky vedl Horskou službu v Jizerských horách. Tento post ale nyní opouští. Zamíří totiž výš. René Mašín se stává náčelníkem Horské služby v Česku. „Je to velká zodpovědnost,“ řekl po svém zvolení.

Horská služba v minulých dnech prošla změnou struktury. Funkce ředitele a náčelníka se sloučila, nově ji bude zastávat jeden člověk. A tím je dlouholetý náčelník horské v Jizerkách René Mašín. 

Dvaapadesátiletý Mašín stál v čele Horské služby Jizerské hory 20 let a byl aktuálně nejdéle sloužícím náčelníkem Horské služby. „Jsem moc rád za důvěru, kterou do mě vložila celá Horská služba i správní rada. Vnímám to jako velkou zodpovědnost,“ říká nový náčelník Mašín. „Jako nejdůležitější úkol vnímám, připravit Horskou službu na zimní sezónu, která začíná už příští měsíc,“ dodává.

Správní rada Horské služby dále zřídila pozici vedoucího úřadu Horské služby a radu náčelníků, která bude poradním orgánem náčelníka Mašína. „Změny byly téměř čtvrt roku konzultovány s náčelníky oblastí a je na nich shoda napříč profesionální i dobrovolnou základnou Horské služby," uvedla ministryně pro místní rozvoj a předsedkyně správní rady Horské služby Klára Dostálová (za ANO).

U Horské služby je zaměstnáno asi 120 lidí, dalších přibližně 360 záchranářů je dobrovolných. Horská služba působí v sedmi českých pohořích. Mezi nimi jsou i Krkonoše. Loni Horská služba hospodařila s příjmy 189 milionů korun, z nichž provozní dotace od ministerstva pro místní rozvoj činila 160 milionů korun.

Horská služby ČR zejména organizuje a dělá záchranné a pátrací akce na horách, poskytuje první pomoc a zajišťuje transport zraněných. Také informuje veřejnost o povětrnostních a sněhových podmínkách na horách, hlídkuje na hřebenech, sjezdových tratích. Spolupracuje s ostatními záchrannými organizacemi v ČR i v zahraničí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky René Mašín, horská služba, Jizerské hory, Česko, správní rada, Klára Dostálová, ANO 2011, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Jizerek se přesouvá výš. René Mašín je novým náčelníkem Horské služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.