Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté vyléčení z koronaviru darují krevní plazmu. Chceme pomáhat tam, kde je to potřeba, říkají

Více než pět desítek policistů v Libereckém kraji už prodělalo koronavirus. Velká část z nich se poté, co vyšlo najevo, že plazma vyléčených může pomáhat aktuálně nemocným, rozhodla pomoci a plazmu darovat.

Jedním z dárců je i krajský policejní ředitel Vladislav Husák. „O možnosti darovat krevní plazmu jsme jednali jak s primářkou Transfúzního oddělení doktorkou Procházkovou, tak také s hejtmanem libereckého kraje Martinem Půtou. Výsledkem těchto jednání je prostor k předodběrovým vyšetřením dárcovství krevní plazmy pro bezmála tři desítky policistů krajského ředitelství,“ řekl.

S nápadem přišlo personální oddělení krajské policie poté, co se objevily informace, že plazma vyléčených může pomoci. „V tuto dobu jsme již měli nějakých pět desítek vyléčených kolegů. Oslovili jsme tedy Transfúzní oddělení Krajské nemocnice v Liberci a domluvili se na dalším postupu,“ uvedla vedoucí personálního odboru Romana Skalová.


Prakticky okamžitě se přihlásilo deset dobrovolníků. Aktuálně se zapojilo už třicet policistů. „Přicházejí nám stále nové a nové žádosti od našich kolegů, kteří chtějí pomoci,“ dodala.

Policisté nejprve absolvují předodběrové vyšetření krve ke zjištění potřebného množství protilátek nemoci SARS-CoV-2, po něm následuje vyhodnocení odebraných vzorků a klasifikace vhodných dárců pro samotné odběry krevní plazmy.

Zaměstnanci věznic vyrazili do liberecké nemocnice. Darovali krev

Zhruba dvacet pracovníků z věznic v jabloneckých Rýnovicích a Stráži pod Ralskem darovalo krev na transfuzním oddělení liberecké nemocnice. Mezi nimi byli i prvodárci.

„Není jisté, že má krev bude odpovídat požadavkům, ale Covid-19 potrápil mou rodinu, tak jsem se rozhodl v této nelehké situaci pomoci, protože vím, jak těžké to může být,“ řekl Martin Bartoš z Odboru mezinárodních vztahů.

„Je to další z možností, jak pomoci tam, kde je to potřeba,“ zaznělo z úst dalšího z policistů v předodběrové místnosti transfúzní stanice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, krvní plazma, koronavirus, COVID-19, krevní plazma, plazma, Liberecký kraj, Martin Půta, Vladislav Husák, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté vyléčení z koronaviru darují krevní plazmu. Chceme pomáhat tam, kde je to potřeba, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.