Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chaos a katastrofa. Je to konečná, říká majitel hotelu v Bedřichově o dalším uzavírání

Další uzavření hotelů a penzionů by byla katastrofa, řekli jejich provozovatelé v Bedřichově a okolí v Jizerských horách. Obec je na cestovním ruchu závislá a zima patří mezi stěžejní části roku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek oznámil, že kvůli horšící se epidemické situaci v pondělí navrhne vládě přesun země do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Provoz lyžařských středisek bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví i ve čtvrtém stupni možný. Nebude ale možné se na horách ubytovat, podobně jako například v Rakousku.

„Pro obec to zas takový problém nebude, protože hodně žijeme z jednodenních návštěvníků, provozu parkovišť, ale z pohledu ubytovatelů by to byla naprostá katastrofa. Spousta z nich už nemá rezervy," řekl starosta Bedřichova Petr Holub, který je také majitelem jednoho penzionu v obci. Podle něj zájem mezi turisty o ubytování v zimě v Bedřichově i přes nejistotu dalšího vývoje byl. „Většina ubytovatelů měla plno, speciálně na silvestra," uvedl starosta.

Vadí mu nejistota, kterou svým rozhodováním do nařizovaných opatření vnáší vláda. Obdobný názor má i František Jelínek, který provozuje v Jizerských horách tři hotelová zařízení a má kolem 30 zaměstnanců. „Je to chaos," řekl.

Případné uzavření hotelů považuje za špatné řešení. „Je to v přírodě a dodržujeme veškerá opatření. I hosté k vám přijedou, jen když si myslí, že je u vás bezpečno. Opatření jsme zavedli už v létě," uvedl. Objednávky podle něj většina lidí zrušila, pokud by ale hotely mohly mít otevřeno, Jelínek je přesvědčen, že by lidé přijeli. „Taky čekají, jak to bude," řekl.

Ze tří svých hotelů má nyní v provozu jen jeden. „Mělo být plno, ale máme obsazených asi jen pět pokojů. A pokud se to zavře, tak už není co řešit. Jsme jako armáda bez zbraní, je to prostě konečná," uvedl. Podle něj už není z čeho brát. „Jsem člověk ze staré školy, tuhle práci dělám kolem 40 let a řídil jsme se tím, že v dobách úrodných je třeba myslet na doby neúrodné. To znamená, že jsem měl slušné rezervy," dodal.

Rozčarovaný je provozovatel oblíbené Šámalovy chaty na Nové Louce Petr Polák. „Podnikat nemůžeme, kompenzace nemáme. Covid ubytování, kompenzace z jara, jsme nedostali ještě ani korunu, a covid nájemné, které bylo slíbeno do konce října panem Havlíčkem (ministr průmyslu) nemáme také ani korunu. Mě by zajímalo, jak to máme dělat," uvedl Polák.

Vadí mu, že na druhou stranu stát chyby, byť neúmyslné, neodpouští. „Zaplatili jsme snížené odvody v srpnu o jeden den později. Bylo nám to dopočítané do plné výše plus penále," řekl. Podle něj se vláda ohání tím, jak fungují sousední země, což Polák podporuje. „Jenže v Německu kompenzace rovná se 75 procent tržeb z loňského roku, v Rakousku 80 procent. Když toto budeme mít, zavřeme, jsme v klidu, nic se neděje. Ale toto jsou existenční věci, za mě nikdo nezaplatí ani elektriku, ani odvody, ani zaměstnance," dodal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiz50

Štítky turistika, koronavirus, Bedřichov, hotel, katastrofa, Jizerské hory, vláda, Rakousko, Jan Blatný, ANO 2011, František Jelínek, Petr Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dědic

Ach jo lidi, vy jste fakt banda. To si jako pan Vaclavik a pan Hornak neuvedomuje, ze kdyz to vsichni zavrou, tak si na tech horach v lete/zime nekoupime ani to blby pivo? Jit do fabriky je urcite fajn, ale jak dlouho ty fabriky jeste pojedou? Vetsina z nich na Liberecku zasobuje Skodovku, a kolik se prodava novych aut? Pokles prodeje o 20% oproti lonsku a bude hur! Jak dlouho jeste Skodovka pojede? A slibene kompenzace? Chodi pozde, ale veskere odvody chce stat ihned a v cas.

Čtvrtek, 17. prosince 2020, 09:21Odpovědět

Dagmar Fejglová

Naše vláda hodila všechny malé živnostníky (kadeřnice, fitness, pedikérky, restaurace, penziony a pod.) přes palubu, kompenzace je výsměch. Přežijí jen nadnárodní společnosti. Jakpak se za to lobisté naším vládnoucím odmění? Zbavit je konkurence byl husarský kousek. Diskutující, kterých se ztráta zaměstnání bezprostředně netýká, by měli mít alespoň kousek empatie nebo slušnosti nesoudit ty, co se léta snaží řádně uživit, aby je pak vláda spláchla do ...

Pondělí, 14. prosince 2020, 11:05Odpovědět

Petr Hornak

Tak to zavři a neplač a jdi do fabriky k pásu ,tam je místa dost.

Neděle, 13. prosince 2020, 16:45Odpovědět

Tonda Vaclavik

Nejistota ? V systému PES je jasně napsáno kdy a co se zavírá ! Po přechodu na stupeň č 3 byla jen otázka času kdy to zase stoupne. Vše se dalo docela dobře předpovědět. A kompenzace ? Přeci nemůžete srovnávat Českou republiku s Německem nebo Rakouském ! Naše ekonomika i životní úroveň je úplně někde jinde ! Tak přestaňte pořád brečet.

Neděle, 13. prosince 2020, 09:41Odpovědět

James Bond

Co kdy udělala pro vzdálenější regiony česká vláda? Vůbec nic. Samostatnost nebo smrt! O horách a Reichenbergu se nemusí rozhodovat jen a pouze v praze! Z Berlína nebo Dresden by nám vládli lépe.

Sobota, 12. prosince 2020, 09:34Odpovědět

Chaos a katastrofa. Je to konečná, říká majitel hotelu v Bedřichově o dalším uzavírání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.